top of page

Levottomat jalat - oireet ja hoito

Levottomat jalat, toiselta nimeltään Willis-Ekbomin tauti (englanniksi restless legs syndrome, RLS) on varsin yleinen neurologinen eli hermostollinen ongelma, jonka seurauksena jalkoja on pakko liikutella epämiellyttävien tuntemusten vuoksi. Vaivaa esiintyy jopa 12% aikuisväestöstä ja noin 3%:lla vaiva on keskivaikea tai vaikea, jolloin oireita tulee vähintään kahdesti viikossa. Esiintyvyydessä on kuitenkin alueellisia eroja, sillä esimerkiksi Pohjoismaissa vaivaa esiintyy enemmän kuin Aasiassa ja USA:ssa. Oireyhtymän yleisyys ja oireet kasvavat iän myötä ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että levottomat jalat -oireyhtymä on yleisempi naisilla. Levottomat jalat ei myöskään ole sama asia kuin krampit/suonenvedot, jolloin ilmenee ei-tahdonalaisia lihassupistuksia. Lievissä ja satunnaisissa tapauksissa oireet saattavat ajan myötä hävitä itsekseen, mutta mikäli oireita on useammin ja ne ovat hankalampia, eivät oireet välttämättä häviä spontaanisti.



Levottomat jalat oireet


  • Epämiellyttävät tuntemukset jaloissa, joiden seurauksena jalkoja on pakko liikutella

  • Jalkojen liikuttelu helpottaa oireita ja oloa

  • Oireet esiintyvät etenkin levossa sekä nukkumaan mennessä


Oireita voivat pahentaa muun muassa alkoholi, kahvi, tupakka sekä tietyt lääkeaineet, kuten beetasalpaajat ja trisykliset masennuslääkkeet.



Mistä levottomat jalat johtuvat?


Tarkkaa syytä levottomille jaloille ei tällä hetkellä tiedetä. Se ei kuitenkaan ole hermostoa rappeuttava sairaus. Seuraavilla tekijöillä uskotaan olevan yhteys levottomiin jalkoihin:


  • Perintötekijät - levottomat jalat -oireyhtymää esiintyy enemmän tietyissä perheissä. Tämä viittaa siihen, että perintötekijöillä on osittain merkitystä vaivan synnyssä

  • Dopamiinijärjestelmän häiriöt

  • Raudan puute - etenkin tiettyjen aivojen alueiden raudan puute on yhdistetty jo pitkään levottomiin jalkoihin

  • Raskaus - raskauden aikana esiintyy etenkin ohimenevää levottomat jalat -oireyhtymää. Oireita on todennäköisimmin viimeisellä kolmanneksella ja yleensä oireet häviävät synnytyksen jälkeen

  • Munuaisten vajaatoiminnasta seuraava dialyysi on selkeä riskitekijä oireyhtymälle



Diagnostinen kriteeristö


Alla oleva, suhteellisen yleisesti käytetty kriteeristö, on kansainvälisen levottomat jalat -tutkimusryhmän luoma (International Restless Legs Syndrome Study Group)


  1. Halu/tarve liikuttaa jalkoja, johon yleensä, mutta ei välttämättä aina, liittyy myös epämiellyttävät tuntemukset jalassa/jaloissa

  2. Oireet alkavat tai pahenevat levossa, kuten istuessa tai makuuasennossa

  3. Oireet vähenevät osittain tai kokonaan jalkoja liikuteltaessa, kuten kävellessä tai venyttelyn aikana

  4. Oireet esiintyvät tai pahenevat vain illalla tai yöllä



Levottomat jalat hoito


Levottomien jalkojen hoito kannattaa usein aloittaa itsehoidolla. Elintavoilla voi olla suuri merkitys. Ennen nukkumaan menoa on hyvä välttää esimerkiksi alkoholin ja kofeiinin nauttimista. Myös kovatehoista urheilua on hyvä välttää juuri ennen sänkyyn menoa. Lisäksi ympäristö kannattaa optimoida mahdollisimman hyvin (valon määrä, huoneen lämpötila ym.) ja unihygieniasta tulee pitää huolta. Osa kokee saavansa apua akupunktiosta, värinähoidosta sekä/tai hieronnasta, mutta laadukasta tutkimustietoa ei aiheesta tällä hetkellä juuri ole. Myöskään magnesiumin käyttö ei näyttäisi olevan hyödyllistä. D-vitamiinin puutostila saattaa olla yhteydessä levottomat jalat -oireyhtymään.


Mikäli edellä mainitut keinot eivät auta, kannattaa hakeutua pikimmiten lääkärin vastaanotolle. Vaivaan on erilaisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat esimerkiksi keskushermoston (aivot & selkäydin) toimintaan. Myös rautalääkitys voi parantaa elämänlaatua.


Levottomat jalat
Levottomat jalat häiritsevät usein merkittävästi nukahtamista


Ilari Keckman


Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet


コメント


bottom of page