top of page

Nosiplastinen kipu - tietoa kivusta #5

Krooninen kipu voi tuntua arvaamattomalta ja hallitsemattomalta. Sen hoito on monimutkaista, ja kivun taustalla olevat mekanismit ovat usein epäselviä. Yksi erityisen haastava kipumuoto on nosiplastinen kipu, jota ei aina tunnisteta, vaikka se vaikuttaa merkittävästi ihmisten elämänlaatuun. Tässä blogitekstissä pureudutaan nosiplastiseen kipuun, sen taustalla oleviin mekanismeihin sekä kuntoutusmenetelmiin, joilla voidaan helpottaa tätä monimutkaista kroonista kipua. Tavoitteena on tarjota käytännönläheistä tietoa, joka auttaa ymmärtämään nosiplastista kipua ja sen hoitoa.


Mitä on nosiplastinen kipu?


Nosiplastinen kipu on suhteellisen uusi termi kivun tutkimuksen maailmassa. Se luokiteltiin omaksi kiputyypikseen vuonna 2016, kun tiede alkoi ymmärtää tarkemmin, miten kipua aistivat rakenteet, kuten aivot ja selkäydin, voivat olla yliaktiivisia ilman selkeää kudosvauriota. Nosiplastinen kipu eroaa perinteisestä nosiseptiivisesta kivusta (kudoksiin liittyvä kipu, kuten nivelrikko) ja neuropaattisesta kivusta (hermovaurioon liittyvä kipu, kuten hermovauriosta johtuva kipu) siten, että se johtuu hermoston epänormaalista toiminnasta ilman näkyvää kudosvauriota tai sairautta. Kipukokemus syntyy siis keskushermoston herkistymisestä, jossa kivunsäätelyjärjestelmät eivät toimi tarkoitetulla tavalla. Tämä johtaa kivun voimistumiseen ja pitkittymiseen, vaikka varsinaista vauriota sen taustalla ei ole (Cho 2023, Nijs ym. 2023).


Nosiplastisen kivun taustalla olevat mekanismit


Nosiplastinen kipu syntyy monimutkaisista ja monitasoisista mekanismeista, jotka voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: supraspinaaliset, spinaaliset ja perifeeriset mekanismit.


  1. Supraspinaaliset mekanismit (aivoperäiset kivun mekanismit):


Aivot ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa kipuviestien kanssa, ja tietyt aivoalueet, kuten mediaalinen prefrontaalikorteksi ja talamus, voivat aktivoitua liikaa. Kun nämä kipua voimistavat alueet ovat yliaktiivisia ja samaan aikaan kipuviestiä heikentävät alueet, kuten etuotsa- ja aivorungon alueet, toimivat vajaalla teholla, kipukokemus voimistuu merkittävästi. Supraspinaalinen herkistyminen voi aiheuttaa kipua, joka on suhteettoman voimakasta verrattuna siihen, mitä normaalisti koettaisiin samanlaisessa tilanteessa (Bułdyś ym. 2023).


2. Spinaalitason mekanismit (Selkäytimen tasolla tapahtuvat muutokset):


Selkäydin toimii porttina kipuviesteille matkalla aivoihin. Selkäytimessä olevat immuuni- ja glia-solut voivat aktivoitua liikaa, mikä lisää selkäytimen herkkyyttä kivulle. Tällöin pienetkin ärsykkeet voivat tuntua kivuliaina, tai kipu voi levitä laajemmalle alueelle. Selkäytimen herkistymistä voi verrata tilaan, jossa kipuviestien suodatus pettää ja monet viestit pääsevät läpi aivoihin voimakkaampana kuin niiden terveessä elimistössä kuuluisi. (Markkula ym. 2019)


3. Perifeeriset mekanismit (Hermopäätteet ja nosiseptorit):


Perifeeriset kipua aistivat hermopäätteet voivat toimia epänormaalisti esimerkiksi natriumkanavien lisääntymisen vuoksi. Natriumkanavat omaavat roolin hermoviestin eteenpäin lähettämisessä ja sen herkkyydessä esimerkiksi kipua aistivien hermopäätteiden ja ensimmäisen ”kipuhermon” välillä. Tämä saa kipuviestit kulkemaan tavallista herkemmin keskushermostoon. Tämä voi tarkoittaa, että lievä kosketus tai pieni isku tuntuu ylikorostetulta kivulta, vaikka varsinaista vauriota ei ole. Tällainen kipu on erityisen hankalaa, koska se saa kivun tuntumaan epäreilulta ja ylireagoivalta, vaikka kudokset olisivat terveitä (Fitzcharles ym. 2021).


Terapeuttinen kohtaaminen: kuntoutuksen kulmakivi


Nosiplastisen kivun hoito alkaa usein kohtaamisesta. Hoitosuhde, jossa asiakas kokee tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, on avainasemassa. Asiakkaan tunteiden, kokemusten ja ajatusten huomioiminen on ensisijaista. Kun kipu on kroonista ja selittämätöntä, se voi herättää turhautumista, epätoivoa ja epäluottamusta omaa kehoa kohtaan. Hyvä hoitosuhde ja terapeutin empaattinen asenne voivat auttaa asiakasta jaksamaan hoitopolkua ja löytämään uusia näkökulmia kipuun (Holopainen 2020).


Nosiplastisen kivun diagnosointi: miten tunnistaa tämä kivun muoto?


Nosiplastisen kivun diagnosointi perustuu usein oireisiin ja potilaan kertomukseen. Keskeisiä kriteereitä ovat pitkäaikainen kipu, joka ei ole suorassa yhteydessä kudosvaurioon, ja hermoston herkistymistä mittaavat oireet, kuten allodynia, jossa normaalisti kivuton kosketus tuntuu kivuliaalta. Nosiplastisen kivun erottaminen muista kiputyypeistä vaatii huolellista arviointia, mutta erityiset testit, kuten kipupainekynnyksen mittaukset sekä liikkuvan ärsykkeen allodyniatestaus, voivat auttaa diagnosoinnissa (Cho 2023).


Hoito ja kivun hallinta: käytännön keinoja


Nosiplastisen kivun kuntoutuksessa tärkeää on yksilöllinen ja monipuolinen lähestymistapa, joka huomioi sekä fyysiset että psykologiset tekijät.Kuntoutus rakentuu usein fyysisen harjoittelun ja kipedukaation ympärille, jossa hyvänä menetelmän voi olla esimerkiksi kognitiivinen käyttäytymisterapia.


1. Fyysinen harjoittelu: Fyysisen harjoittelun merkitys nosiplastisen kivun hoidossa on suuri. Harjoittelu voi auttaa palauttamaan toimintakykyä, vähentämään kipua ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Harjoittelu itsessään voi ja saa, jopa tuottaa jonkin verran kipua, kunhan oirekuva ei provosoidu liikaa. Hieman kipua tuottava harjoittelu on usein vaativampaa/raskaampaa, jonka vuoksi se stimuloi kehon luonnollisia kipua lievittäviä mekanismeja tehokkaammin.Kyseistä mekanismia kuvataan kirjallisuudessa nimellä EIH (exercise-induced hypoalgesia) eli liikunnan aikaansaama kipua lievittävä vaikutus. Kyseinen mekanismi auttaa vähentämään kipua liikunnan aikana ja sen jälkeen, ja kivun sietokyky paranee asteittain. Vaikka harjoittelu voi aluksi tuntua pelottavalta, se on avain kohti parempaa kipuhallintaa (Smith ym. 2017).


2. Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT): KKT keskittyy ajatus- ja käyttäytymismallien muuttamiseen. Se auttaa kuntoutujaa ymmärtämään, miten omat ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen vaikuttavat kivun kokemukseen. KKT- hyödynnetään erilaisia menetelmiä, kuten altistusta ja rentoutusharjoituksia, jotka auttavat muuttamaan kivun kanssa elämistä arjessa. KKT:n tavoitteena on vähentää kivun pelkoa ja löytää keinoja, joilla kivun vaikutukset jokapäiväiseen elämään vähenevät (Röning 2020).


3. Mielen ja kehoa yhdistävät menetelmät: Nosiplastisen kivun hoidossa hyödynnetään myös kehon ja mielen yhdistäviä menetelmiä, kuten mindfulnessia sekä hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Nämä tekniikat auttavat rentouttamaan kehoa ja mieltä sekä vähentämään kivun tuntemuksia. Mindfulness-harjoitukset opettavat kuntoutujaa kohtaamaan kipua lempeämmin ja hyväksyvästi, mikä vähentää kivun emotionaalista vaikutusta.


Nosiplastinen kipu
Liikunta on usein avain kohti parempaa kivunhallintaa!

Käytännön vinkit nosiplastisen kivun hallintaan


  • Opi ymmärtämään, miten kipusi käyttäytyy! Tunnista tapoja, joiden

avulla kipu lievittyy arjessa ja pyri tekemään näistä rutiineja


  • Pyri löytämään iloa ja voimaa liikunnasta. Etsi itsellesi mielekkäitä

harjoittelunmuotoja, jotka tukeva hyvinvointiasi sekä arkista

jaksamistasi!


  • Panosta uneen ja palautumiseen.


  • Laske kierroksia arjessa, kun siihen pystyt. On tärkeää tunnistaa

oma kuormittuneisuus ja huolehtia sen hallinnasta niin fyysisten kuin

psyykkisten tekijöiden osalta. Tunnista omat rajasi ja kunnioita niitä.


  • Älä jää kivun kanssa yksin! Kipua ja sen hoitoa ei tarvitse kohdata

yksin, jonka vuoksi osaavan ammattilaisen apuun hakeutuminen on

todennäköisesti hyvä idea. Ammattilainen auttaa sinua keinoilla, jotka

ohjaavat sinua oikeaan suuntaan yhdessä luodun suunnitelman

pohjalta.


Yhteenveto


Nosiplastinen kipu on monimuotoinen ja haastava kroonisen kivun muoto, jossa hermoston herkistyminen voimistaa kipukokemusta ilman selkeää fyysistä syytä. Sen hoito vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa huomioidaan sekä fyysiset että psyykkiset tekijät. Oikeanlaisella kuntoutuksella, joka sisältää fyysistä harjoittelua, kognitiivista käyttäytymisterapiaa ja mielen ja kehon yhteyttä tukevia menetelmiä, voidaan lievittää kipua ja parantaa elämänlaatua. Tärkeintä on ymmärtää, että kipu ei ole pelkästään fyysistä, vaan sen vaikutukset ulottuvat koko elämään. Nosiplastinen kipu voi olla haastavaa, mutta sen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Avun ja tuen avulla voit löytää keinoja, jotka helpottavat arkea ja auttavat hallitsemaan kipua. Jos sinulla tai läheiselläsi on kysymyksiä nosiplastisen kivun hoidosta tai haluat tukea kuntoutuksen suunnittelussa, älä epäröi ottaa yhteyttä. Yhdessä voimme löytää sopivimmat keinot kivun hallintaan ja parempaan elämään!



Nosiplastinen kipu hoito
Anton Hellström


Lähteet


 Bułdyś, K. ym. 2023.

 Cho, J. 2023.

 Fitzcharles, M. A. ym. 2021.

 Holopainen, R. 2020.

 Markkula, R. ym. 2019.

 Nijs, J. ym. 2023.

 Röning, T. 2020.

 Smith, B. ym. 2017.

Comments


bottom of page