top of page

Olkapääkipu ja kiertäjäkalvosin

Päivitetty: 9. maalisk.

Yleistä


Olkapääkivut ovat hyvin yleinen vaiva etenkin aikuisväestössä. Rotator cuff related shoulder pain (RCRSP) on yleistermi, jota käytetään kiputiloista liittyen olkapäähän. Kuten esimerkiksi alaselän osalta, myös olkapään vaivoissa on tieteen valossa usein lähes mahdotonta todeta vain yhtä rakennetta, joka olisi syypää ongelmiin/kipuihin. Termi pitää sisällään muun muassa kiertäjäkalvosimen (rotator cuff) tendinopatiat eli jännevaivat ja repeämät sekä subakromiaalitilan kiputilat (subacromial pain impingement). Olkapääkivun hoidossa tavoitteena on käden kivuton liikuttaminen mahdollisimman laajoilla liikeradoilla. Hyvään lopputulokseen päästäänkin usein oikeanlaisella ohjauksella sekä harjoitteilla. (1,2) Tässä tekstissä ei käsitellä tapaturmien jälkeisiä olkapäävammoja.Olkapääkipu
Kuvassa olkanivel edestä ilman lihaksia

Oireet


Tyyppioireita ovat kipu suhteellisen pienellä alueella olkanivelen eri liikkeissä, kuten erilaisissa kurotusliikkeissä sekä olkanivelen ulkokierrossa. Myös hartian nostaminen saattaa aiheuttaa kipua. Käsi saattaa ärtyä helposti ja myös yökipua voi esiintyä. Vaikka olkapääkivun aiheuttajia on todennäköisesti hyvin paljon (mm. genetiikka ja hormonaaliset tekijät) vaikuttaa siltä, että yleensä vaivaan kuitenkin liittyy etenkin äkillinen fyysisen kuorman muuttuminen. (1) Tyypillisesti olkapää ärtyy esimerkiksi silloin, kun äkillisesti aloitetaan esimerkiksi halkojen hakkaaminen pitkän tauon jälkeen, taikka käydään pelaamassa sulkapalloa pitkästä aikaa. Tällöin jännerakenteet saattavat ärtyä (tendinopatia). Ensimmäisten päivien aikana olkapää voi olla niin kipeä, että sitä ei juuri pysty liikuttamaan. Tämä ei kuitenkaan ole yleensä merkki mistään vakavasta asiasta.


Hoito


Olkapääkivun hoidossa avainasemassa on yksilöllinen neuvonta ja ohjaus sekä terapeuttinen harjoittelu. Manuaaliterapiaa (hieronta, akupunktio, nivelkäsittelyt ym.) voidaan myös käyttää kivunlievitykseen ja liikeratojen parantamiseen, mikäli asiakas kokee saavansa niistä apua. Mikäli olkapää on ärtynyt äkillisesti esimerkiksi uuden harrastuksen myötä, toimii alkuvaiheessa hoitona lepo. Mikäli vaiva ei kuitenkaan helpota, vaatii se usein ammattilaisen ohjausta. On tärkeää, että vaiva ei pitkity. On myös hyvä muistaa, että avarrusleikkaukset eivät näytä tuottavan parempia tuloksia verrattuna terapeuttiseen harjoitteluun. (1,3)


Mikä on kiertäjäkalvosin?

Kiertäjäkalvosin eli rotator cuff tarkoittaa neljän lihaksen muodostamaa ryhmää, joka sijaitsee olkapäässä. Niiden tehtävänä on liikuttaa olkapäätä eri suuntiin.

Mistä olkapään kipu voi johtua?

Miten kiertäjäkalvosin oireilee?

Mikä auttaa olkapääkipuun?

Voiko olkapääkipu tarkoittaa jotain vakavaa?Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja


Lähteet


Comments


bottom of page