top of page

Pakarakipu - piriformis-syndrooma?

Päivitetty: 3. toukok.

Sisältö



Yleistä


Kärsitkö pakarakivusta, joka tuntuu syvällä ja saattaa välillä myös aiheuttaa säteilykipuja jalkaan tai alaselkään? Piriformis-syndrooma on termi, joka on syntynyt siitä ajatuksesta, että syvällä pakarassa oleva lihas nimeltä piriformis (suom. päärynänmuotoinen lihas) voi painaa iskiashermoa ja täten aiheuttaa kipua pakaran, alaselän ja alaraajojen seudulle. Nykyään kuitenkin tiedämme, että syvässä pakara-aitiossa sijaitsee myös paljon muitakin lihaksia ja rakenteita kuin vain piriformis, jotka voivat ärsyttää iskiashermoa – tämän myötä vaivasta käytetäänkin tänä päivänä nimitystä deep gluteal syndrooma (DGS) tai sen suomennosta, syvän pakara-aition syndrooma. DGS tarkoittaa siis yksinkertaisesti sitä, että jokin rakenne pakaran alueella aiheuttaa ärsytystä iskiashermoon. Tutkimusten mukaan uskotaan, että iskiaskivuista (kipu jossain iskiashermon alueella) noin 6-17% olisi DGS:n aiheuttamia. Kyseessä on siis melko harvinainen vaiva. Voit lukea iskiaskivuista tarkemmin täältä. (1,2,3)


Oireet


DGS:n diagnosoiminen on usein haastavaa, sillä sen oireet voivat olla hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi lannerangan välilevyn pullistumissa. Tämän takia asiakas tulee haastatella ja tutkia tarkasti. Mikäli kipu tuntuu enemmän lonkan ulkoreunalla, voi kyse olla myös jänneperäisestä vaivasta (gluteaalitendinopatia). Alla listattuna tyyppioireita:


-          Pakarakipu, joka tuntuu usein syvällä (yleensä toispuoleinen)

-          Pakaran venyttäminen tai jalan nostaminen usein provosoivat kipua

-          Pakarakipu pahenee usein pitkään istuessa

-          Pakaran lihasmassa voi tuntua aralta sitä painettaessa

-          Yökipu mahdollista, pakara voi myös tuntua kireältä lonkan liikkeiden aikana



Piriformis syndrooma
Kuvassa punaisella piriformislihas ja keltaisella iskiashermo. Patrick J. Lynch & KDS4444

Pakarakivun hoito


DGS:n hoidossa lähdetään yleensä liikkeelle konservatiivisesti, joka käytännössä tarkoittaa harjoitusterapiaa. Osalla potilaista, joilla tilanne on hankalampi, saatetaan kokeilla myös kuntoutuksen ohella pistoshoitoja, kuten kortisoni- tai botoxpistoksia. Oleellisessa osassa on myös potilaan neuvonta – esimerkiksi provosoivia liikkeitä pyritään vähentämään, jolloin oireet usein vähenevät. Jo pienillä arjen muutoksilla voidaan saada suuria vaikutuksia. Tällä hetkellä DGS:n hoidosta ei kuitenkaan ole hyvälaatuista tutkimusta tarjolla. Kuten lähes kaikissa muissakin tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, myös DGS:n hoito etenee usein samalla tavalla; minimoidaan vaivaa ärsyttävät tekijät, minkä jälkeen aloitetaan alueen nousujohteinen kuormitus. Mikäli kuntoutuksella ei jostain syystä saada haluttuja tuloksia, mikä on harvinaista, on viimeisenä vaihtoehtona kirurgia. Leikkaushoidon tehosta ei kuitenkaan ole myöskään tarjolla laadukasta tutkimusdataa. (1,2,3)


Mikäli kärsit pakarakivuista ja itsehoito ei ole tuottanut toivottavaa tulosta, varaa aikasi Flexus Fysio Haagaan. Meillä on vuosien kokemus lantionseudun vaivojen hoidosta ja kuntoutuksesta, teemme työmme huolella ja intohimolla, jotta sinä voisit paremmin. Varaa aikasi tästä!




Mistä pakarakipu johtuu?

Pakarakivun taustalla voi olla monta eri syytä, yleensä se on kuitenkin täysin vaaratonta. Äkillisesti alkanut pakarakipu voi johtua esimerkiksi ylirasituksesta lihaksissa tai jostain hermoperäisestä syystä.

Missä piriformiskipu tuntuu?

Mikä auttaa pakarakipuun?

Mitä piriformiskivulla tarkoitetaan?

Voiko pakaraan tulla revähdys?

Mikä on hamstring-syndrooma?




Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet










bottom of page