top of page

Ahdas lonkka eli FAI

Päivitetty: 3. huhtik.

Viime tekstissä paneuduttiin lonkan nivelrikon mekanismeihin, riskitekijöihin ja sen hoitamiseen. Tekstissä mainittiin myös, että ahdas lonkka (FAI= Femoral acetabular impingement) olisi yksi vaikuttavista tekijöistä myöhemmin esiintyvän lonkan nivelrikon etenemiseen. Tässä tekstissä syvennytään siihen, mitä ahdas lonkka eli FAI tarkoittaa.


Miten FAI oireilee?


Pääsääntöisesti FAI on aktiivisten nuorten lonkka- ja nivuskipujen syy ja yleensä kipuja alkaa esiintyä 20–30 ikävuoden aikana. Usein lonkan kipuilua on saattanut esiintyä jo useamman vuoden ajan ennen lopullista FAI-diagnoosia. Monesti FAI:sta kärsivät potilaat kuvailevat syvää nivuskipua, joka säteilee lonkan sivuetuosaan. Tämä kipualue kuvataan yleensä ns. ”C-sign” merkillä, jossa sormet ja peukalot asetetaan lonkan sivuun niin, että sormet osoittavat kohti nivusta ja peukalo jää lonkan sivuun.

Toinen tyypillinen merkki FAI:sta on ns. ”restaurant-sign”, jossa potilaat kertovat kipujen yltyvän pitkään istuessa ja heidän on jatkuvasti vaihdeltava asentoa tai noustava kävelemään, jotta oireet helpottuisivat. Lonkan kierto- ja koukistusliikkeiden aikana voi ilmetä vihlovaa kipua lonkan seutuun ja tätä havaitaan usein lajinomaisessa tekemisessä. Tämän kaltaisia lajeja ovat mm. jalkapallo, jääkiekko (etenkin maalivahti) tai potkunyrkkeily. Joskus lonkassa voi tuntua jomottavaa kipua myös yöaikaan. Vastaanotolla FAI pystytään päättelemään haastattelun sekä oireiden perusteella ja varmistus FAI:sta saadaan kuvantamismenetelmien avulla. Tässäkin vaivassa on hyvä muistaa, että osa kuvantamisella löydetyt FAI-löydökset ovat oireettomia.


Mistä FAI johtuu?


FAI:n määrittelyssä käytetään kolmea eri luokitusta: paksuuntunut reisiluun kaula (cam), ahdas lonkkamaljakko (pincer) sekä näiden molempien yhdistelmä (mixed). Cam-muutos on näistä yleisin ja sen on ajateltu kehittyvän urheilevilla nuorilla kasvun aikana kasvulevyjen ollessa vielä kehitysvaiheessa. Mahdolliset cam-muutokset jatkavat kehittymistään kasvun loppuun saakka. Vielä on epäselvää, onko FAI:sta johtuvat kivut luisten muutoksien aiheuttamia tai FAI:n yhteydessä esiintyvien pehmytkudosvaurioiden kuten nivelruston ja rustorenkaan vaurioiden aiheuttamia. FAI:sta kärsivillä nähdään usein lonkan voimantuoton heikentymistä eri liikesuuntiin ja etenkin lähentäjissä nähdään heikkoutta terveisiin verrattuna. Toiminnallista heikkoutta tavataan niillä, jotka ovat käyneet FAI leikkauksessa. Tässä toiminnallisuudella tarkoitetaan mm. tasapainoa vaativia tehtäviä ja yhden jalan loikkatestejä. Lonkan liikelaajuuksissa ei tavata eroavaisuuksia terveisiin lonkkiin nähden. Jos mietit, mitä muita mahdollisia vaivoja lonkassa voi olla, voit katsoa kaikki yleisimmät lonkkavaivat tästä blogitekstistämme.Lonkkakipu

Miten FAI:ta voidaan hoitaa?


FAI:n hoidossa käytetään kirurgista hoitoa ja/tai kuntoutusterapiaa. Kirurgisen hoidon ja kuntoutusterapian vaikuttavuus ei merkittävästi eroa toisistaan. Lähtökohtaisesti pyrin ensisijaisesti suosimaan hoitomuotona kuntoutusterapiaa, sillä se on kustannustehokasta ja kirurginen hoito sisältää aina komplikaatioriskejä. Kuntoutusterapiassa hoito pyritään kohdistamaan lonkan liikesuuntien ja keskivartalon vahvistamiseen sekä tasapainoelementtien kehittämiseen. Kuntoutusterapia etenee askel askeleelta kohti asetettua tavoitetta ja harjoittelussa pyritään löytämään oikeanlaiset kuormitustasot sen hetkiseen tilanteeseen nähden. Kuntoutusjakson aikana ohjeistan asiakkaalle mitä arjessa kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, jotta arjen toiminnot eivät häiritsisi vaivan paranemista. Käytän hoidossa myös manuaalista terapiaa (hierontaa tai lonkan mobilisointia), jos sillä mahdollistetaan hetkellisesti mukavamman tuntuinen lonkka, jonka myötä harjoittelu ja arki tuntuisi mielekkäämmältä.


Olen hoitanut ja kuntouttanut vuosia erilaisia lonkkavaivoja, niin akuutteja kuin pidempäänkin kestäneitä kiputiloja. Mikäli tarvitset apua vaivasi kanssa, autan sinua mielelläni, tervetuloa vastaanotolle!


Varaa aikasi tästä!


Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja

Flexus Fysio HaagaMitä ahdas lonkka tarkoittaa?

Ahdas lonkka eli FAI tarkoittaa tilannetta, jossa lonkkanivelen tila ahtautuu ylimääräisen kudoksen kasvun takia.

Miten ahdas lonkka oireilee?

Miten lonkkakipua kannattaa hoitaa?

Voiko lonkkakipu tarkoittaa jotain vakavaa?Lähteet


[1] Freke et al. 2019. Physical impairments in symptomatic femoroacetabular impingement: a systematic

review of the evidence. BJSM.

[2] Kallio et al. 2015. Lonkat kovilla jääkiekkomaalivahdin perhostorjunnassa. Duodecim.

[3] Kemp et al. 2019. Current trends in sport and exercise hip conditions: Intra-articular and extra-articular

hip pain, with detailed focus on femoroacetabular impingement (FAI) syndrome. Elsevier.

Comments


bottom of page