Uniongelmat ovat väestössä nykyään hyvin yleisiä. Osa tutkijoista sanoo uniongelmien olevan jo uusi kansantauti. Esimerkiksi Hollannissa erilaisia unihäiriöitä kokevat erään tutkimuksen mukaan jopa 32 prosenttia väestöstä. (2) Pitkät työpäivät, lasten hoitaminen, harrastukset, rahahuolet. Monille tuttuja asioita. Usein kiireinen ja stressaava arki voi johtaa unen laadun heikentymiseen. Unen laiminlyönti voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi sekä fyysiseen että henkiseen terveyteemme. Tutkimukset osoittavat, että riittävä ja laadukas uni on välttämätöntä kehomme optimaaliselle toiminnalle ja hyvinvoinnille. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten uni voi vaikuttaa terveyteen monin eri tavoin.
1. Uni ja mielenterveys
Uni on vahvasti yhteydessä mielenterveyteen ja vaikuttaa siltä, että näiden välillä on kaksisuuntainen yhteys. Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat siis negatiivisesti unenlaatuun, kun taas uniongelmat voivat aiheuttaa haasteita mielenterveyden kanssa. Melko tuoreessa tutkimuksessa Scott ja kumppanit (2021) kuitenkin tutkivat meta-analyysissaan sitä, miten unenlaadun parantaminen vaikuttaa kausaalisesti (syy-seuraus) mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen. He päätyivät lopputulemaan, että unenlaadun parantaminen hyvin todennäköisesti lievittää kausaalisesti masennusta, ahdistusta ja stressiä. Lisäksi havaittiin, että mitä enemmän unen laatu paranee, sitä enemmän se myös vaikuttaa mielenterveyteen positiivisesti.
2. Uni ja muisti
Kaikki, jotka kärsivät uniongelmista tietävät, että huonosti nukutun yön jälkeen arjen askareet eivät välttämättä luista ihan samalla tavalla kuin yleensä. Onkin jo pitkään ollut selvää, että riittävä uni vaikuttaa positiivisesti muistiin ja oppimiseen. (3) Kolikolla on kääntöpuolensa, sillä liian vähäisellä unella on taas havaittu yhteys siihen, että luomme helpommin jopa vääriä muistoja! (4)
3. Uni ja urheilu
Riittävän unensaannin ja urheilun yhdistäminen voi olla välillä hankalaa, esimerkiksi pitkien työpäivien takia tai myöhäisten treeniaikataulujen takia. Usein kannattaa kuitenkin silti priorisoida. Liian vähäinen uni voi nimittäin vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi hermoston toimintaan, hengityselimistöön, aineenvaihduntaan ja immuunijärjestelmään. (5)
4. Uni ja painonhallinta
Uniongelmien ja kehonpainon välillä on olemassa yhteys, mutta tieteen valossa ei vielä tiedetä, mitä kaikkia tekijöitä yhteyteen liittyy. Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että univaje saattaa aiheuttaa ihmiselle erilaisten välittäjäaineiden erittymisen kautta mielitekoja syödä enemmän. Mieli tekee myös herkemmin ruokaa, jossa kaloripitoisuus on korkea. (6)
Vinkkejä hyvään unihygieniaan:
1. Vältä alkoholia, kahvia ja tupakkaa etenkin iltaisin
2. Harrasta säännöllisesti liikuntaa
3. Pidä makuuhuoneesi pimeänä ja viileänä
4. Altista itsesi päivisin luonnonvalolle, sammuta iltaisin kirkkaat valot
5. Säännöllinen unirytmi, mene samaan aikaan nukkumaan joka päivä, myös viikonloppuisin
6. Kokeile erilaisia rauhoittumistekniikoita, kuten yoga nidraa
On tärkeää muistaa, että jokaisella yksilöllä on erilaiset unentarpeet, ja unen laatuun vaikuttavat monenlaiset tekijät, kuten stressi, ympäristö ja elämäntavat. Terveellisten unirutiinien ja hyvien unihygieniakäytäntöjen omaksuminen voi auttaa parantamaan unen laatua ja siten edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Mikäli tuntuu siltä, että omat keinosi eivät riitä hyvän unenlaadun takaamiseksi, kannattaa hakeutua tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.
Ilari Keckman
Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Lähteet
Comments