Suuri osa asiakkaistamme ovat käyneet meillä useita kertoja. Tällöin itse hieronta ja tapahtuma (usein myös hieroja) ovat tuttuja juttuja. Flexuksella käy kuitenkin paljon myös asiakkaita, jotka ovat ensimmäistä kertaa hieronnassa ja ensimmäistä kertaa meillä. Tällöin tilanne on uusi ja voi olla, että mielessä on paljon erilaisia kysymyksiä esimerkiksi hierottaviin alueisiin tai vaatetukseen liittyen. Tietysti myös konkareilla herää silloin tällöin uusia mielenkiintoisia kysymyksiä aiheeseen liittyen! Tässä artikkelissa käymme läpi, mistä hyvä hierontakäynti koostuu ja mitä se pitää sisällään. Jos sinulle herää mieleen kysymyksiä, joita emme ole käyneet tässä läpi, kommentoi artikkelin lopussa, niin vastaamme!
Mitä hieronta-aikaan sisältyy?
Se, mitä hieronta-aikaan sisältyy, riippuu hieman yrityksestä ja tekijästä. Flexuksella vastaanottoon sisältyy aina asiakkaan haastattelu, tutkiminen, pukeutuminen, veloittaminen sekä tietysti itse hieronta. Annamme myös erilaisia kuntouttavia harjoitteita ja kotihoito-ohjeita, mikäli asiakas niin haluaa. Haastatteluun ja tutkimiseen kannattaa etenkin silloin käyttää hieman enemmän aikaa, mikäli asiakkaalla on jonkinlainen kipu taikka vaiva. Sanotaan, että yli 90% vaivoista selviää pelkällä haastattelulla! Kun haastattelu ja tutkiminen tehdään huolella, vältetään myös vahingot ja asiakas saa parempaa sekä yksilöllisempää hoitoa. Mikäli asiakas hakee hieronnasta rentoutusta, on haastattelun ja tutkimisen osuus yleensä luonnollisesti pienempi. Joka tapauksessa asiakkaalla on aina hoidon suhteen itsemääräämisoikeus, joten vastaanotolla edetään aina asiakkaan toiveiden mukaisesti.
Kuinka pitkä hieronta-aika minun kannattaa varata?
Hieronnan pituus kannattaa mitoittaa sen mukaan, kuinka laajoja alueita halutaan hieroa sekä ihan oman fiiliksen mukaan. Osalle tunti on juuri sopiva aika ja toiset taas nauttivat jopa kahden tunnin ajoista. 30 minuutissa ehtii yleensä käymään nopeahkosti esimerkiksi niskahartia-alueen tai esimerkiksi pohkeet. 45-60 minuutin hieronnoissa ehditäänkin sitten ottaa jo vähän laajemmin alueita, esimerkkinä niskahartiaseudun hieronta yhdistettynä käsien hierontaan. 90 minuutin aika toimii mainiosti esimerkiksi silloin, kun halutaan hieroa kokonaan jalat tai ylävartalo. Mikäli mietit sopivaa ajan pituutta, kannattaa kysyä rohkeasti suoraan hierojaltasi, hän kyllä osaa antaa suosituksen tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Mitä eroa on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla?
Hieronnallisesti eroa ei urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan välillä välttämättä ole juurikaan. Tässä asiassa on kyse ennemminkin koulutuksesta. Urheiluhierojat ovat käyneet koulutuksen, jonka myötä he ymmärtävät enemmän esimerkiksi urheilun tuomaa kuormitusta. Voit täysin huoletta varata ajan kumpaan tahansa, sillä loppujen lopuksi hierojan kuuluu käyttää sellaisia otteita ja voimakkuutta, mistä asiakas pitää.
Mitä alueita voi hieroa?
Yleisimpiä alueita, joita hierotaan, ovat niska ja hartiat, yläselkä, alaselkä, jalat sekä kädet. Purentalihashieronnassa voidaan hieroa myös suun sisäpuolella olevia lihaksia. Myös jalkapohjia, kämmeniä ja päätä voidaan hieroa.
Miten täytyy pukeutua, kun menee hierojalle?
Voit pukeutua hierojalle mennessäsi juuri niin, kuin haluat. Tärkeintä on, että koet olosi vastaanotolla mahdollisimman mukavaksi. Mikäli hieronnassa käytetään väliainetta, kuten rasvaa tai öljyä, pyytää hierojasi sinua riisumaan vaatetusta sen verran, että hieronta pystytään toteuttamaan (näin myöskään vaatteet ei likaannu). Hierontapöydällä ei kuitenkaan makoilla koskaan vähäpukeisina, vaan hieroja peittelee asiakkaan pyyhkeillä tai lakanoilla siten, että asiakkaan on hyvä olla. Mikäli asiakas ei halua ottaa vaatetusta pois, se ei ole mikään ongelma. Hieronta voidaan tarvittaessa tehdä myös vaatekerran läpi, toki tällöin ilman väliainetta.
Sattuuko hieronta? Millainen voimakkuus on sopiva?
Valitettavan usein kuulee edelleen, että asiakas on käynyt hierojalla ja hieronta on sattunut aivan älyttömästi. Monesti kuulee perusteluksi sen, että muuten "hieronta ei tehoa". Tämä on kuitenkin täysin vanhanaikainen ajatus eikä perustu tieteeseen millään tavoin. Kehon ei kuulu olla täynnä mustelmia hieronnan jälkeen, vaikka toki osalla ihmisistä mustelmia saattaa tulla melko herkästikin.
Voimakkuuden suhteen tärkeintä on jälleen kerran se, mistä asiakas pitää. Mikäli haluat erittäin voimakasta hierontaa, se on täysin ok, mutta jos pidät enemmän kevyemmästä hieronnasta, hierojan tulee se ymmärtää ja käyttää voimaa toiveesi mukaisesti. Kommunikointi on siis tärkeässä osassa hyvän lopputuleman kannalta.
Mihin hieronta auttaa?
Hieronnan vaikutuksiin liittyy paljon myyttejä, kuten esimerkiksi se, että hieronta tehostaisi aineenvaihduntaa (ei siis tehosta). Tällä hetkellä tiedämme, että hieronta ja kosketus itsessään aiheuttaa joukon hermostollisia ja hormonaalisia reaktioita, joiden seurauksena syntyy hoitovaste. Vaikutuksia voivat olla muun muassa:
rentoutuminen
stressin väheneminen
verenpaineen lasku
kivun väheneminen
nivelten liikelaajuuksien hetkellinen paraneminen
Lisäksi lopputulokseen vaikuttavat joukko muita kontekstuaalisia tekijöitä, kuten plasebo ja nosebo, ihmisten omat uskomukset, henkilökemiat, aiemmat kokemukset, tilojen viihtyvyys jne.
Voiko hieronnasta olla jotain haittaa?
Hieronnalla on oikein tehtynä lähes mahdotonta saada aikaiseksi mitään vahinkoa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat:
hetkellinen huonovointisuus / huimaus hieronnan jälkeen, mikä menee yleensä ohi viimeistään muutaman tunnin kuluessa
lihasarkuus, esimerkiksi pohkeet saattavat jäädä pariksi päiväksi hieman aroiksi hieronnan jälkeen
Voiko hieronnan jälkeen urheilla normaalisti?
Voi, mikäli haluat ja se tuntuu sinusta hyvältä. Rentoutusaspekti kannattaa kuitenkin pitää mielessä; mikäli olet juuri maannut tunnin hierontapöydällä ja olet zen-tilassa, ei keho välttämättä ole valmis heti räjähtäviin suorituksiin tai ainakaan et saa itsestäsi välttämättä parasta mahdollista suoritusta irti.
Jos sinulla heräsi vielä muita kysymyksiä, kommentoi alle!
Tervetuloa voimaan paremmin!
Commentaires