Leukanivel on sarana/sarana-liukunivel, joka mahdollistaa alemman leukaluun ja sitä kautta suun eri liikkeet. Kyseessä on synoviaalinivel, eli leukanivelen ympärillä on suhteellisen löysä nivelkapseli, sen sisällä on nivelontelo, rustorakenteet sekä välilevy. Erikoisuutena leukanivelessä on sen rustorakenne, sillä se koostuu syyrustosta eikä hyaliinirustosta, kuten suurin osa muista synoviaalinivelistä.
Sisältö
Leukanivel eli articulatio temporomandibularis
Niveltyyppi | Sarana- tai sarana-liukunivel, synoviaalinivel |
Nivelpinnat | Temporalis-luun fossa mandibularis ja tuberculum articularis sekä mandibulan kondyyli |
Funktiot | Elevaatio, depressio, protruusio, retraktio & lateraalideviaatio |
Nivelsiteet | Lig. temporomandibular lateralis, lig. sphenomandibular & lig. stylomandibular |
Purentalihakset | M. masseter, m. temporalis, m. pterygoideus medialis & m. pterygoideus lateralis |
Leukanivelen tehtävät eli funktiot
Toiminnallisesti leukanivel voidaan jakaa kahteen osaan; ylempään (superior compartment) ja alempaan (inferior compartment) osaan. Ylempi osa mahdollistaa erilaiset liu'ut eli translaatiot ja alempi osa taas mahdollistaa rotaation eli kierron. Rotaatio tapahtuu välilevyn (articular disc) alaosan ja mandibulan kondylin yläosan välissä.
Protruusio - protruusiossa/protraktiossa alaleuan luu (mandibula) liukuu eteenpäin. Lihakset, jotka osallistuvat protruusioon ovat m. masseter sekä lateraaliset ja mediaaliset pterygoideus-lihakset.
Retraktio - retraktiossa/retruusiossa leukaluu (mandibula) liukuu taaksepäin. Lihakset, jotka osallistuvat retraktioon ovat m. masseterin syvä osa sekä m. temporaliksen takasäikeet.
Lateraalideviaatio - lateraalideviaatiossa leukaluu (mandibula) liukuu sivusuunnassa. Lihakset, jotka osallistuvat lateraalideviaatioihin ovat m. digastricus, m. temporaliksen takasäikeet, m. geniohyoideus, m. mylohyoideus sekä pterygoideus-lihakset (lateraaliset ja mediaaliset).
Elevaatio - elevaatiossa suu menee kiinni. Lihakset, jotka osallistuvat elevaatioon ovat m. temporalis, m. pterygoideus medialis & m. masseter.
Depressio - depressiossa suu avautuu. Lihakset, jotka osallistuvat depressioon ovat m. pterygoideus lateralis, m. geniohyoideus, m. mylohyoideus & m.digastricus.
Leukanivelen nivelsiteet
Ligamentum stylomandibularis - menee processus styloideuksesta mandibulan angulukseen eli kulmaan. Tukee mandibulaa.
Ligamentum sphenomandibularis - menee sphenoideus-luusta mandibulan ramukseen eli haaraan. Sijaitsee mandibulan sisäpuolella. Tukee mandibulaa.
Ligamentum temporomandibular lateralis - lateraalinen ligamentti on oikeastaan nivelkapselin paksuuntuma. Pyrkii estämään sijoiltaanmenoa takasuunnassa ja vahvistaa nivelen sivuosaa.
Lisäksi leukanivelessä sijaitsee välilevy, joka toisaalta mahdollistaa liikkeet ja toisaalta suojaa nivelen pintoja. Välilevy voidaan jakaa kolmeen toiminnalliseen osaan: etu- keski- ja takaosaan. Etu- ja takaosa, jotka ovat paksumpia kuin keskiosa, levittäytyvät mandibulan kondylin molemmille puolille. Keskiosa mahdollistaa nivelen liikkeet ja suojaa nivelpintoja.
Leukanivelen tuki- ja liikuntaelinvaivat
Leukanivelen ja sen lähialueiden kipu on varsin yleistä. Kaikkia purentaelimistön vaivoja (nivel- ja lihasperäiset) kutsutaan yhteisnimityksellä TMD, joka on lyhenne sanoista temporomandibular disorder/dysfunction. Voidaan puhua myös leukanivelen tai purentaelimistön toimintahäiriöstä. Hyvin usein leukanivelen kipuihin liittyy myös niskakipu ja niskan ongelmat, sekä erilaiset psyykkiset, kuten stressitekijät. Alla vaivoja, jotka sisältyvät TMD-vaivoihin:
Leukanivelen artroosi eli nivelrikko
Purentalihasten kipu ja toimintahäiriöt
Leukanivelen sijoiltaanmeno
Leukanivelen naksuminen
Leukanivelperäinen päänsärky
Ilari Keckman
Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Lähteet
Bordoni B, Varacallo M. Anatomy, Head and Neck, Temporomandibular Joint. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538486/
Netter, F. (2019). Atlas of Human Anatomy (7th ed.). Philadelphia, PA: Saunders.
Standring, S. (2016). Gray's Anatomy (41st ed.). Edinburgh: Elsevier Churchill Livingstone.
Wilkie G, Al-Ani Z. Temporomandibular joint anatomy, function and clinical relevance. Br Dent J. 2022 Oct;233(7):539-546. doi: 10.1038/s41415-022-5082-0. Epub 2022 Oct 14. PMID: 36241801.
Runci Anastasi M, Cascone P, Anastasi GP, Santoro G, Nicita F, Picciolo G, Favaloro A, Rizzo G, Cutroneo G. Articular Disc of a Human Temporomandibular Joint: Evaluation through Light Microscopy, Immunofluorescence and Scanning Electron Microscopy. J Funct Morphol Kinesiol. 2021 Feb 25;6(1):22. doi: 10.3390/jfmk6010022. PMID: 33669061; PMCID: PMC8006253.
Comments