Sisältö
Yleistä
Erilaiset vaivat jalkaterässä, nilkassa ja jalkapohjassa ovat väestössä hyvin yleisiä. Yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelinvaivoista jalkapohjassa on nimeltään plantaarifaskiitti (PF). Esimerkiksi Amerikassa PF aiheuttaa yli miljoona vuosittaista lääkärikäyntiä, kun taas urheilijoilla, etenkin juoksijoilla, esiintyvyys on jopa yli 17%. Vaikka termiä plantaarifaskiitti käytetään yhä yleisesti, on kyseessä kuitenkin todennäköisesti jalkapohjan kalvojänteen rappeumatila eikä tulehdusmuutokset, täten nykyään suositellaan käyttämään termiä plantaarifaskiopatia. Välillä kirjallisuudessa törmää myös termeihin tendinopatia, faskioosi, tendinoosi tai tendiniitti. Plantaarifaskiopatian esiintyvyydestä Suomessa on tarjolla vain vähän hyvää tutkimustietoa. Tiedetään kuitenkin, että plantaarifaskiittia esiintyy etenkin 40-60-vuotiailla sekä juoksijoilla ja se voi myös tulla samanaikaisesti molempiin jalkoihin.
Plantaarifaskiitin oireet
Kipu kantapään sisäsyrjällä
Kipu kantapäässä aamuisin
Liikunta usein provosoi oireita
Pääoireena plantaarifaskiopatiassa on kipu kantapään sisäpuolella. Tyypillisesti kipua esiintyy etenkin aamulla heräämisen jälkeen, ensimmäisten askelten yhteydessä. Kipu helpottaa pikkuhiljaa liikkeelle lähdön myötä, mutta usein oireet jälleen pahenevat iltaa kohti. Myös urheilu ja iskutus kantapäälle tyypillisesti provosoivat kipua. Noin joka kolmannella oireita on molemmissa kantapäissä/jalkapohjissa. Kantapään sisäreuna on yleensä myös paineluarka. Noin 95 prosentilla plantaarifaskiopatia paranee vuoden sisällä konservatiivisesti (ilman leikkaushoitoa), eli vaiva voi siis kestää varsin pitkään.
Plantaarifaskiopatian tarkkaa aiheuttajaa ei tällä hetkellä tiedetä, mutta epäillään, että etenkin nilkan koukistusvaje olisi yhteydessä vaivan pitkittymiseen. Muita tuki- ja liikuntaelinvaivoja, jotka voivat aiheuttaa samantyyppisiä oireita kantapään alueella ovat muun muassa Haglundin tauti, kantaluun rasitusmurtuma sekä tarsaalitunnelisyndrooma. Edellä mainitut vaivat ovat kuitenkin harvinaisempia kuin plantaarifaskiopatia.
Millaisia riskitekijöitä plantaarifaskiitin taustalla on?
Vaikka plantaarifaskiopatian riskitekijöitä on tutkittu, eivät tutkimukset kuitenkaan ole kovin hyvälaatuisia. Alla listaus yleisimmistä tekijöistä, jotka on liitetty plantaarifaskiopatiaan:
Sukupuoli: plantaarifaskiopatiaa esiintyy lähes yhtä paljon niin miehillä kuin naisillakin
BMI: ylipaino näyttäisi lisäävän riskiä plantaarifaskiopatian pitkittymiselle eli kroonistumiselle
Fyysinen työ: työ, jossa esimerkiksi seistään tai kävellään paljon, saattaa olla riskitekijä plantaarifaskiopatian syntymiselle
Luupiikki: luupiikkien ja kantapääkivun välisestä yhteydestä ei olla varmoja tieteen saralla. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ainakaan luupiikin muoto tai koko ei vaikuta kipuun eikä toimintakykyyn, mutta ihmisillä, joilla on plantaarifaskiitti esiintyy todennäköisemmin myös luupiikkejä
Biomekaniikka: osa tutkijoista uskoo, että kireä pohjelihas (m. gastrocnemius) olisi plantaarifaskiopatian aiheuttajana osassa tapauksia
Plantaarifaskiitin hoito
Kuten tekstissä mainittiinkin jo edellä, ylivoimaisesti suurin osa plantaarifaskiopatiatapauksista paranee ilman leikkaushoitoa vuoden sisällä. Erilaisia hoitovaihtoehtoja on tarjolla paljon. Ongelmana on kuitenkin tässäkin tapauksessa valitettavasti se, että tieteen valossa emme tällä hetkellä tiedä, mikä hoitomuodoista on paras tai edes hyvin toimiva. Hoito perustuu siis yleensä ammattilaisen omiin kokemuksiin ja potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Alla listaus tyypillisistä hoitovaihtoehdoista, jotka voivat auttaa oireisiin:
Voimaharjoittelu
Venyttely
Ortoosit/pohjalliset, yölasta
Pistoshoidot esim. kortisoni tai runsasverihiutaleinen plasma (PRP-hoito)
Shockwave paineaaltohoito (ESWT)
Manuaaliterapia, esim. hieronta & akupunktio
Leikkaushoito, mikäli vaiva ei parane konservatiivisin keinoin
Vaikka plantaarifaskiopatian osalta tutkimukset eivät annakaan vielä selkeitä vastauksia hoitojen tehosta, saa moni potilas silti apua oireisiin esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun, manuaaliterapian ja neuvonnan kautta. Mikäli kärsit jalkapohjan alueen kivuista eikä tilannetta saa hallintaan kotikonstein, kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti osaavan ammattilaisen vastaanotolle.
Mikä on plantaarifaskiitti?
Plantaarifaskiitti, josta nykyään käytetään nimitystä plantaarifaskiopatia, tarkoittaa jalkapohjan kalvorakenteen rappeumatilaa. Tyyppioireena on kipu kantapään sisäreunassa, joka kipuilee etenkin aamuisin.
Mikä auttaa plantaarifaskiittiin?
Voiko plantaarifaskiitti parantua?
Plantaarifaskiitti ja hieronta
Onko plantaarifaskiitti sama asia kuin luupiikki?
Mikä on kantakalvon tulehdus?
Ilari Keckman
Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Joonas Virtanen
Osteopaatti, urheiluhieroja, fysiikkavalmentaja & fysioterapeuttiopiskelija
Lähteet
Comentarios