top of page

Severin tauti - kantapääkipu nuorella

Severin tauti, joka tunnetaan myös nimillä Severin apofysiitti tai kantaluun apofysiitti, on yleinen rasitusperäinen kantapääkivun aiheuttaja 8-15-vuotiailla nuorilla. Pojilla vaivaa vaikuttaisi esiintyvän hieman enemmän. Apofyysi tarkoittaa kasvutumaketta eli aluetta luussa, johon kiinnittyy lihas tai jänne. Apofysiitti taas tarkoittaa kasvu-/kiinnitysalueen kiputilaa. Toinen tyypillinen nuorilla esiintyvä apofysiitti on polvessa oireileva Osgood-Schlatterin tauti, josta voit lukea lisää edellisestä blogitekstistämme. Tyypillisiä lajeja, joissa Severin tautia esiintyy ovat muun muassa jalkapallo, tennis, yleisurheilu ja voimistelu. (1,2,3)


Severin taudin oireet


Pääoireena on kipu, joka tuntuu joko kantaluun toisella tai molemmilla puolilla, yleensä fyysisen rasituksen yhteydessä. On myös mahdollista, että Severin tautia esiintyy samanaikaisesti molemmissa kantapäissä. Nuori voi myös varoa astumista kantapäälle, lisäksi kantaluu voi olla paineluarka ja osalla potilaista havaitaan nilkan rajoittunutta liikerataa. Kuvantamista (röntgen, magneetti) ei yleensä tarvita, ellei tavoitteena ole poissulkea jotain muuta mahdollista ongelmaa. Riskitekijöitä ei tunneta vielä kovin hyvin, joten tällä hetkellä riskitekijöiksi voidaan lukea pitkälti vain ylipaino sekä liiallinen fyysinen kuormitus. Oireiden kesto on hyvin yksilöllistä, monesti vaivasta päästään eroon muutamassa kuukaudessa, mutta osalla vaiva voi pitkittyä ja kestää jopa 2 vuotta. Tämän takia oireiden varhainen tutkiminen ja asian selvittäminen on tärkeää. (1,3)


Severin taudin hoito


Hoito on yleensä konservatiivinen ja voi sisältää muun muassa pohjallisten ja kantakuppien kokeilua ja terapeuttista harjoittelua. Alkuvaiheessa on yleensä järkevää vähentää kipua provosoivia liikkeitä, myös lajiharjoittelua saatetaan hetkeksi joutua vähentämään. Täyslepo ei kuitenkaan yleensä ole järkevää. Manuaaliterapia kuten hieronta voi lievittää kipuja, mutta yksittäisenä hoitomuotona se tuskin riittää Severin taudin hoidossa. Puhtaasti tutkimustiedon valossa on epäselvää, mikä on paras hoitomuoto Severin taudissa, tutkimustietoa on myös varsin vähän. Oleellista on tutkia vaivan laatu mahdollisimman nopeasti oireiden alettua ja laatia hoitosuunnitelma yksilön tarpeiden mukaan. (4,5)


Kuntoutus Flexuksella


Mikäli tarvitset apua vaivasi kuntoutuksessa, me Flexuksella autamme sinua mielellämme vuosien kokemuksella. Flexus Fysio Haagassa apunasi ovat osteopaatit, fysioterapeutit, hierojat ja valmentajat sekä loistavat fasiliteetit kuntoutukseen. Varaa aikasi tästä!




Severin tauti


Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet


bottom of page