top of page

SI-nivelen anatomia ja toiminta

SI-nivel (sacroiliaca) sijaitsee ristiluun eli sacrumin ja suoliluun eli iliumin välissä. Ihmisellä on kaksi SI-niveltä, yksi kummallakin puolella lantiota.


SI-nivel on diartrodiaalinen eli vapaasti liikkuva synoviaalinivel eli sillä on oma nivelkapselinsa, joka sulkee sisäänsä C:n muotoiset nivelpinnat, nivelrustot sekä nivelnesteen. Rustot ja nivelneste mahdollistaa nivelen toimintaa (esim. vähentää kitkaa) ja C:n muotoiset nivelpinnat taas varmistavat sen, että SI-nivel on rakenteeltaan melko liikkumaton, mutta hyvin stabiili. SI-nivel on siis erittäin vahva rakenne ja sallii liukuvia liikkeitä (nutaatio & kontranutaatio) vain noin 2-4 millimetriä. Stabiliteetin lisäksi SI-nivel mahdollistaa voimansiirtoa alavartalosta.


SI-nivelen rakenne muuttuu iän myötä. Yli 30-vuotiailla luiset rakenteet ovat muodostuneet ristiluussa ja suoliluussa syvemmiksi, tehden nivelrakenteista entistä stabiilimmat. SI-nivelessä ristiluun pinta on hyaliinirustoa, kun taas suoliluun nivelpinta muodostuu syyrustosta.


Sisältö




SI-nivel eli articulatio sacroiliaca


Niveltyyppi

Tasonivel, synoviaalinivel

Nivelpinnat

Ilium (suoliluu) ja sacrum (ristiluu)

Funktiot

Nutaatio & kontranutaatio, mahdollistaa pientä liukua

Nivelsiteet

Lig. sacrospinosus, lig. sacrotuberale, lig. sacroiliaca anterior, lig. sacroiliaca posterior & lig. iliolumbare

Hermotus

Selkäydinhermot S1-S2, n. obturatorius, n. glutealis superior


SI-nivelen tehtävät eli funktiot


SI-nivelen tärkeimmät tehtävät ovat stabiliteetin luominen lantion seudulle sekä voiman siirtäminen ylä- ja alavartalon välillä. Liikettä nivel sallii noin 2-4 millimetriä. Raskauden aikana ligamenttirakenteet ja SI-nivelet löystyvät, mikä helpottaa synnyttämistä. SI-niveltä ei liikuta lihakset, vaikkakin siihen kiinnittyvät muun muassa osa vatsalihaksista sekä pakaran lihaksista. Lihasten tehtävänä on luoda nivelelle tässä tapauksessa lisästabiliteettia.


  • Nutaatio - nutaatio tarkoittaa liikettä, jossa ristiluun yläosa kääntyy eteenpäin, minkä seurauksena ristiluun takaosa ja häntäluu nousee takasuuntaan. Edellä mainittu liike on seurausta lonkan ojennuksesta tai lannerangan fleksiosta (selän pyöristys). Joskus puhutaan myös ristiluun fleksiosta.


  • Kontranutaatio - kontranutaatio tarkoittaa päinvastaisia liikkeitä nutaatioon verrattuna. Ristiluun yläosa kääntyy taaksepäin, kun taas ristiluun alaosa ja häntäluu kääntyvät alaetusuuntaan, kohti lattiaa ja vatsaa. Kontranutaatio seuraa lonkan koukistuksesta tai selän ojennusliikkeestä.




SI-nivelen nivelsiteet


  • Ligamentum sacroiliaca anterior - sijaitsee SI-nivelten etuosalla ja on litteä nivelside. Muodostaa osan nivelkapselista.

  • Ligamentum sacroiliaca posterior - sijaitsee SI-nivelen takana ja koostuu kolmesta eri nivelsiteestä. Nämä kolme nivelsidettä ovat lig. sacroiliaca posterior breve & longus sekä lig. sacroiliaca interrosseus. Takaosan ligamentit ovat vahvempia kuin etuosan nivelsiteet.

  • Ligamentum sacrotuberous - kulkee ristiluusta istuinkyhmyyn, rajoittaa ristiluun nutaatiota.

  • Ligamentum sacrospinous - kulkee ristiluun kärjestä spina ischiadicumiin, rajoittaa ristiluun nutaatiota.

  • Ligamentum iliolumbare - kulkee L5 nikaman poikkihaarakkeesta suoliluun harjuun. Rajoittaa rangan lateraalifleksiota.








SI-nivelen kiputilat ja vaivat


SI-nivelen kiputilat ovat tieteen saralla varsin kiistelty aihe. Tutkimuksissa on päädytty siihen, että alaselkäkivuista noin 5-25% voisivat mahdollisesti olla SI-nivelperäisiä. Tutkimukset ovat kuitenkin olleet hyvin heikkolaatuisia, joten hyvää tietoa esiintyvyydestä ei ole. Tutkimukset eivät myöskään tue ajatuksia SI-nivelen virheasennoista tai sijoiltaanmenosta. Olemme kirjoittaneet SI-nivelen kivusta lisää täällä. Alla listattuna tyypillisiä vaivoja, jotka voivat liittyä SI-niveleen:


  • Sakroiliitti eli SI-nivelen tulehdus

  • Selkärankareuma

  • Alaselkäkipu

  • Traumat, kuten kaatumiset

  • Raskausaikana ilmaantuva lantion seudun kipu



Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet


  1. Wong M, Sinkler MA, Kiel J. Anatomy, Abdomen and Pelvis, Sacroiliac Joint. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507801/

  2. Hall, S. J. (2015). Basic biomechanics (7th ed.). New York, NY: McGraw-Hill Education.

  3. Kiapour A, Joukar A, Elgafy H, Erbulut DU, Agarwal AK, Goel VK. Biomechanics of the Sacroiliac Joint: Anatomy, Function, Biomechanics, Sexual Dimorphism, and Causes of Pain. Int J Spine Surg. 2020 Feb 10;14(Suppl 1):3-13. doi: 10.14444/6077. PMID: 32123652; PMCID: PMC7041664.

Comments


bottom of page