top of page

SI-nivelen toimintahäiriö ja kipu

Päivitetty: 2. toukok.

Sisältö



SI-nivelen anatomiaa


SI-nivelet (sacroiliac joint) sijaitsevat sacrumin eli ristiluun ja iliumin eli suoliluun välissä. Niiden tehtävinä on siirtää voimia ylä- ja alavartalon välillä sekä toimia iskunvaimentimina. SI-nivel on synoviaalinivel, joka tarkoittaa sitä, että sen ympärillä on nivelkapseli ja sen sisällä synoviaalinestettä, joka ravitsee ja voitelee niveltä. Luiden välissä sijaitsevat rustorakenteet. Lisäksi SI-niveliä ympäröivät erittäin vahvat ligamentit eli nivelsiteet ja myös luiset rakenteet varmistavat sen, että SI-nivelet ovat todella tukevat ja vahvarakenteiset. Liikettä syntyy vain noin 2-4 millimetriä etu- ja takasuuntaan. Ihmisen ikääntyessä SI-nivelen rakenne jäykistyy entisestään. On siis erittäin epätodennäköistä, että SI-nivelesi on pois paikoiltaan, vaikka joku olisi sinulle näin joskus sanonutkin. (1)



SI-nivel kipu
Blausen.com staff (2014). "Medical gallery of Blausen Medical 2014



Yleistä


Alaselkäkipu on maailman suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava tuki- ja liikuntaelinsairaus, mutta mikä on SI-nivelten rooli alaselkäkivun ja lantionseudun ongelmien suhteen? Tällä hetkellä uskotaan, että alaselkäkivuissa noin 3-30% tapauksissa kivun taustalla olisi jokin SI-niveleen liittyvä tekijä. Eri tutkimuksissa esiintyvyydessä on paljon heittoja, joten aihetta tulee tarkastella kriittisesti. SI-nivelvaivojen tarkka diagnosoiminen on nykytiedon valossa hankalaa. (1,2,3) Tässä tekstissä jaan SI-nivelperäiset vaivat karkeasti kolmeen eri kategoriaan:


  • epäspesifi SI-nivelperäinen kipu (kipu on peräisin jostain rakenteesta, joka on SI-nivelessä, mutta kivun tarkkaa lähdettä ei pystytä luotettavasti varmistamaan)

  • spesifi SI-nivelperäinen kipu (esim. murtumat, spondyloartropatia)

  • raskauteen liittyvä SI-nivelkipu



Epäspesifi SI-nivelkipu


Epäspesifi kipu tarkoittaa siis sitä, että tietyllä alueella, kuten tässä tapauksessa SI-nivelten alueilla, tiedetään olevan rakenteita, jotka voivat aiheuttaa kipua, mutta emme kuitenkaan pysty vielä nykytiedon valossa diagnosoimaan tarkkaa/eksaktia kivunlähdettä. Itse asiassa hyvin moni tuki- ja liikuntaelinsairaus on luonteeltaan epäspesifi. Emme pysty välttämättä edes kuvantamalla (esim. röntgen tai magneetti) varmistamaan, mistä kipu saa alkunsa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että kivun muodostuminen ja kokeminen on todella monimutkainen tapahtuma ja siihen vaikuttaa muutkin asiat kuin vain biologiset rakenteet. Voit lukea lisää kivun muodostumisesta täältä. Vaikka tarkkaan diagnoosiin ei päästäisikään, suurinta osaa tuki- ja liikuntaelinvaivoja voidaan silti hoitaa tehokkaasti. Epäspesifisyys on tärkeä asia ymmärtää, sillä se aiheuttaa usein turhautumista potilaiden keskuudessa, mikäli asiaa ei selitetä kunnolla ammattilaisten toimesta.


Epäspesifi SI-nivelkipu oireilee yleensä alaselässä, pakaran ja/tai lonkan alueella ja se voi myös säteillä kohti takareittä. Kipua voi olla vaikea paikantaa tarkasti. Kipu voi provosoitua tai helpottaa liikkeen aikana, istuminen voi myös pahentaa oireilua. Myös lepokipu on mahdollista ja osalla käveleminen saattaa olla hankalaa. Potilas saattaa myös saada diagnoosin nimeltä SI-nivelen dysfunktio eli toimintahäiriö. SI-nivelen toimintahäiriön tausta-ajatuksena on se, että mikäli nivelen liike häiriintyy (liikaa tai liian vähän liikettä), aiheutuu kipua. Vastaanotolla kipu saadaan yleensä provosoitua erilaisilla kliinisillä testeillä (Laslettin testit). Ongelmana on kuitenkin esimerkiksi se, että kuten edellä mainittiin, SI-nivelten liike on todella pientä – tällöin vaikka niveltä tutkisikin huippuammattilainen, on epätodennäköistä, että liikettä on mahdollista luotettavasti havainnoida. Voimme siis provosoida niveltä ja se kertoo meille kivun lähteestä, mutta testit eivät kerro meille sitä, miksi ne aiheuttavat kipua. Tästä huolimatta on tietysti hyödyllistä, että pystymme varsin hyvin selvittämään, tuleeko kipu esimerkiksi alaselän rakenteista vaiko juuri SI-nivelestä. Tiivistettynä; tutkimustieto ei tue sitä ajatusta, että voisimme analysoida kliinisillä testeillä SI-nivelestä juuri mitään muuta kuin sitä, aiheuttaako se mahdollisesti kipua vai ei. (2,3,4,5)

Epäspesifin SI-nivelkivun hoito aloitetaan konservatiivisesti. Asiakkaalle ohjataan kuntouttavia harjoitteita ja myös manuaaliterapiaa (esim. hieronta) voidaan käyttää kivunlievitykseen. Myös hermoblokit voivat tuoda kivunlievitystä. Joskus voi olla tarpeen tehdä jatkotutkimuksia, mikäli epäillään esimerkiksi tulehduksellista ongelmaa, kuten sakroiliittia. Yksi oleellisimmista asioista hoidon ja sen onnistumisen suhteen ovat asiakkaan omat uskomukset vaivaan liittyen ja ammattilaisen tulee näihin uskomuksiin ottaa kantaa. Mikäli kärsit SI-nivelkivuista, lue seuraavat asiat:


  • SI-nivelesi tuskin on sijoiltaan. Tämä vaatisi esimerkiksi autokolaria tai muuta suurienergistä tapahtumaa.

  • SI-nivelesi ei ole lukossa, vaikka se siltä saattaakin tuntua. SI-nivel on myös rakenteeltaan erittäin vahva, sen liike on siis joka tapauksessa hyvin pientä. Vaikka SI-niveltäsi olisi manipuloitu ja siitä tulee naps-ääni, se ei tarkoita sitä, että se menisi takaisin paikoilleen. Kivunlievitys tulee muita reittejä pitkin.

  • SI-nivelen liikehäiriö on tieteellisesti huono ja epäuskottava diagnoosi.

  • ”Heikko” core tuskin on syypää SI-nivelvaivoihisi. Keskivartalon lihakset ovat toki tärkeitä siinä missä muutkin lihakset ovat.

  • Vaikka lantionseutusi olisikin kipeä, usein on silti järkevää liikkua kivun sallimissa rajoissa. Kipu ei ole aina yhtä kuin vaurio. Tämä pätee etenkin pitkittyneissä eli kroonisissa kiputiloissa.

  • Kehosi on vahva ja se adaptoituu erilaisiin ärsykkeisiin. Pitkäänkin kestäneistä ongelmista on usein mahdollista päästä eroon.


Spesifit SI-nivelkivut


SI-nivelen kipu voi myös olla seurausta jostain traumasta, kuten kaatumisesta tai muusta tapaturmasta. Seurauksena voi olla esimerkiksi erilaisia murtumia ja/tai nivelside- ja lihasvaurioita. SI-nivelkivut voidaan jakaa myös ekstra-artikulaarisiin eli nivelen ulkopuolella olevien rakenteiden aiheuttamiin kipuihin sekä intra-artikulaarisiin eli nivelen sisäpuolella olevien rakenteiden aiheuttamiin ongelmiin. Muita kipua aiheuttavia vaivoja voivat olla nivelrikko eli artroosi sekä sakroiliitti, joka tarkoittaa SI-nivelen tai nivelten tulehdusta. Sakroiliittia esiintyy tyypillisesti selkärankareuman yhteydessä. Raskaana olevilla naisilla jopa 50 prosentilla voi esiintyä lantion alueen ja SI-nivelen kipuja. Tästä aiheesta kirjoitamme kuitenkin kokonaan oman artikkelin. (6)


Alla olevilla videon liikkeillä voit lähteä liikkeelle SI-nivelperäisten vaivojen kanssa.






Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja



Lähteet



コメント


bottom of page