top of page

Tietzen oireyhtymä

Tietzen oireyhtymä tai Tietzen syndrooma on tulehduksellinen vaiva, joka oireilee kipuna rintakehän alueella ja joka joskus voi myös muistuttaa sydänperäistä kipua. Kipu on toispuoleista ja tuntuu yleensä toisen ja/tai kolmannen kylkiluun kohdalla muutaman sentin päästä rintalastasta, alueella esiintyy tyypillisesti myös turvotusta. Joskus Tietzen syndrooma voi esiintyä myös rintalastan ja solisluun välisessä nivelessä. Vaikka tämä melko harvinainen vaiva voi olla varsin kivulias, on se kuitenkin hyvälaatuinen luonteeltaan ja suurimmalla osalla vaiva paranee konservatiivisella hoidolla 1-2 viikossa. Esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta vaivaa esiintyy pitkälti alle 40-vuotiailla. Joskus Tietze voidaan sekoittaa myös kostokondriittiin eli kylkirustoliitoksen kiputilaan, joka voi oireilla melko samalla tavalla, mutta kostokondriitissa ei esiinny turvotusta. (1,2)


Mikä aiheuttaa Tietzen syndrooman?


Tieteen saralla ei tällä hetkellä osata sanoa, mistä Tietzen oireyhtymä tarkalleen ottaen johtuu. Epäillään, että rinnan etuseinämän (anterior chest wall) mikrovauriot voisivat olla osasyy vaivan synnyssä. Myös hengitysteiden infektiot voivat mahdollisesti olla taustalla. Viime aikoina on myös havaittu tapauksia, jossa aiheuttajana vaikuttaisi olevan koronavirus. (1,2)


Oireet ja tutkiminen


Tietzen oireyhtymä on yleensä poissulkudiagnoosi. Tämä tarkoittaa sitä, että ensin suljetaan pois kaikki mahdolliset vakavat sairaudet, kuten sydän- ja keuhkoperäiset vaivat. Mikäli koet äkillistä rintakipua, jolle ei löydy selvää syytä, kannattaa aina hakeutua viivyttelemättä lääkärin vastaanotolle. Alla listattuna tyypilliset Tietzen oireyhtymässä esiintyvät oireet (1,2):


  • Oireet alkavat usein melko nopeasti, vaikkakin voivat alkaa myös pikkuhiljaa. Taustalla ei yleensä ole fyysistä traumaa

  • Voi tuntua lepokipuna, kipu voi tuntua tylpältä tai olla enemmän särkyä ja liikkeen aikana terävämpää

  • Kipu toisen ja/tai kolmannen kylkiluun kohdalla, hieman poispäin rintalastasta

  • Kipu voi säteillä niskaan, olkapäähän ja käteen

  • Provosoituu yskiessä, syvään hengittäessä, kohtaa painaessa sekä kiertoliikkeissä

  • Turvotus

  • Joskus alueella voi tuntua kuumotusta


Tietzen oireyhtymä
Kipu tuntuu yleensä 2. tai 3. kylkiluun kohdalla. Tummat alueet rintalastan vieressä ovat rustoa.

Tietzen oireyhtymän hoito


Kun muut vaivat on suljettu tutkimusten avulla pois, aloitetaan Tietzen syndrooman hoito konservatiivisesti. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyritään välttämään provosoivia liikesuuntia ja harrastetaan kevyttä liikuntaa. Yleensä vaiva helpottaa muutaman viikon kuluessa, hyvin harvoin vaiva kroonistuu. Mikäli vaiva on hyvin kivulias, voidaan myös ottaa käyttöön lääkehoito. Osalla potilaista kipua voi lievittää lämpöpakkausten käyttö kipualueella. Mikäli edellä mainituista ei ole mainittavaa hyötyä, voidaan myös kokeilla injektiohoitoja, kuten steroideja. Osalla vaiva voi ilmaantua myös uudestaan. (1,2)Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttajaLähteetComments


bottom of page