top of page

AC-nivel eli olkalisäke-solisluunivel | Anatomia ja toiminta

AC-nivel eli olkalisäke-solisluunivel (englanniksi acromioclavicular joint) muodostuu nimensä mukaisesti lapaluun eli scapulan olkalisäkkeen (acromion) ja solisluun (clavicula) ulomman pään väliin. AC-nivel on synoviaali- ja tasonivel ja se mahdollistaa liikkeitä olkanivelen, hartian ja rintakehän alueella. Nivel on myös varsin vamma-altis. Kuten muidenkin synoviaalinivelten, myös AC-nivelen ympärillä on nivelkapseli, joka koostuu kahdesta kerroksesta. Sisempi kerros, membrana synovialis, erittää nivelen sisälle nivelnestettä, joka voitelee ja ravitsee niveltä. Olkalisäkkeen ja solisluun välillä sijaitsee myös rustoinen välilevy ja huomionarvoista on myös se, että AC-nivelen nivelrusto on syyrustoa eikä hyaliinirustoa.


SisältöAC-nivel, anatomia ja toiminta


AC-nivel eli articulatio acromioclaviculare


Niveltyyppi

Synoviaalinivel, tasonivel

Nivelpinnat

Acromion eli olkalisäke ja solisluun lateraalipää

Funktiot

Mahdollistaa lavan protraktion, retraktion, elevaation, depression sekä ulko- ja sisäkierron

Nivelsiteet

Acromioclavicular -ligamentti, conoid -ligamentti, trapezoid -ligamentti & coracoacromial -ligamentti

Hermotus

Nervus suprascapularis ja nervus pectoralis lateralis

Verisuonitus

Suprascapular arteria ja thoracoacromial arteriaAC-nivelen tehtävät eli funktiot


AC-nivel on tasonivel ja sen myötä nivelen funktiot ovat pitkälti erilaisia liukuja (glide) ylä-, ala-, etu- ja takasuunnissa. Lisäksi AC-nivel mahdollistaa lapaluun ja olkanivelen funktioita sekä voimansiirtoa. Kaikki AC-nivelen liikkeet ovat passiivisia, sillä mikään lihas ei suoraan vaikuta kyseiseen niveleen.
AC-nivelen nivelsiteet


  • Acromioclavicular -ligamentti - kulkee solisluun ulommasta päästä olkalisäkkeeseen. Voidaan jakaa ylä-, ala-, etu- ja takaosaan


  • Trapezoid -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta solisluuhun


  • Conoideum -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta solisluuhun. Trapezoid ja conoid -ligamentteja kutsutaan myös yhteisnimellä coracoclavicular -ligamentti


  • Coracoacromial -ligamentti - kulkee processus coracoideuksesta acromioniin

AC-nivel
AC-nivelen ligamentit

AC-nivelen vammat


AC-nivelen vammat ja vauriot ovat varsin tyypillisiä vaivoja etenkin fyysisesti aktiivisilla, miehillä riski on noin 5 kertaa suurempi. Vamma-alttiita lajeja ovat esimerkiksi jääkiekko, pyöräily ja laskettelu. Vammojen laajuus vaihtelee pienestä venähdyksestä totaalirepeämiin, jotka voivat vaatia kirurgista hoitoa. Vamman seurauksena voi tulla niin kutsuttu pianonkosketinilmiö, jossa solisluu jää "törröttämään" näkyville. Solisluun voi painaa sormella alas, josta se nousee taas ylös, kun paine lopetetaan. AC-nivelvammojen yhteydessä on käytetty etenkin kolmea erilaista kriteeristöä (Tossy, Alman & Rockwood classifications). Alla Tossy-kriteeristö:


Gradus 1

  • Nivelsiteet ovat "venähtäneet", mutta ehjät


Gradus 2

  • Solisluun subluksaatio eli osittainen sijoiltaanmeno acromialclavicular -ligamentin vaurion takia


Gradus 3

  • AC-nivelen täydellinen luksaatio eli sijoiltaanmeno, joka on seurausta kaikkien nivelsiteiden repeämisestäLähteet


Comments


bottom of page