top of page

Lonkan nivelrikko

Päivitetty: 30. maalisk.

Viime tekstissä käytiin läpi lonkan jänneperäisiä kiputiloja. Myös lonkkanivel itsessään on altis erilaisille muutoksille ja täten lonkkanivelen aiheuttamat kivut ovat osalle ihmisistä ikävä riesa. Tässä tekstissä paneudutaan yleiseen vaivaan eli lonkan nivelrikkoon.


Lonkan nivelrikko ja oireet


Lonkan nivelrikko oireilee usein jomottavana tai puukkomaisen kipuna lonkan ja nivusen seudulla. Lisäksi kipua voi esiintyä alempana raajassa jopa polven alapuolella. Vaivaan liittyy usein vahvasti lonkan liikerajoitus ja askeltaminen saattaa olla ontuvaa. Kipua esiintyy usein kylkimakuullaan maatessa sekä sängystä tai istumisen nousun jälkeen. Kivut yleensä hieman helpottavat muutamien minuuttien jälkeen liikkeelle lähdön seurauksena. Lisäksi voimakas rasitus saattaa aiheuttaa kivuliaita tuntemuksia lonkan/nivusen seudulla.

Naisilla ja miehillä lonkan nivelrikkoa esiintyy suurin piirtein saman verran. Muutokset lonkkanivelessä kasvavat ikääntymisen myötä ja kipujen yleisyys näyttää hieman nousevan vanhetessa. Pelkkä radiologinen löydös ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti kivuliasta lonkkaa, sillä suurin osa ihmisistä ovatkin kivuttomia, vaikka kuvantamisella löydettäisiinkin nivelrikkoon sopiva löydös. Usein lonkan nivelrikko pystytään päättelemään vastaanotolla kliinisen kuvan perusteella ja tähän kuvantaminen voi lisäksi olla hyvä apu.


Mistä lonkan nivelrikko johtuu?


Nivelrikko nähdään yleisesti ”koko nivelen sairautena”, joten se vaikuttaa niin rustokudokseen, luukudokseen, nivelkalvoon ja lihaksistoon. Liiallinen nivelen mekaaninen stressi ja leikkausvoimat on ajateltu johtavan epätasapainoon nivelen tuhoutumisen ja korjaantumisen välillä, mikä johtaa lopulta nivelen vajaatoimintaan. Liiallisen mekaanisen stressin takia nivelessä tapahtuu tiettyjen solujen ja molekyylien määrän vähenemistä ja tulehduksellisten välittäjäaineiden lisääntymistä. Liiallisen mekaanisen stressin syntyyn vaikuttavat muutokset lonkkanivelessä, kuten ahdas lonkka eli FAI (tästä seuraavassa tekstissä hieman lisää), epämuotoinen lonkkanivel (lonkan dysplasia) ja muut lonkkaniveleen syntyneet aiemmat traumat. Lonkkanivelen ulkopuolelta katsottuna vaikuttavia tekijöitä ovat mm. ikääntyminen, ylipaino, genetiikka.Lonkan nivelrikko
Kuvassa sinisellä vaurioitunut rustorakenne | Wikipedia CFCF

Lonkan nivelrikon hoito


Lonkan nivelrikon hoitomuotona suositaan liikunta/harjoitusterapiaa yhdistettynä potilaan ohjaukseen, jolla pyritään vaikuttamaan kipuun ja toimintakykyyn. Harjoitusterapia saattaa lykätä lonkan tekonivelleikkauksen tarvetta. Minkään tietyn harjoitusmuodon ei ole todettu olevan toistaan parempi, joten omalla vastaanotolla laadin hoitosuunnitelman aina yksilöllisesti! Lääkehoito yksinään lonkan nivelrikon hoidossa ei ensisijaisesti ole paras hoitomuoto. Parasetamolin käytön hyödyt kivun hoidossa jäävät melko minimaaliseksi plaseboon verrattuna, kun käytetyt lääkemäärät ovat järkeviä. Kipulääkkeiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Joskus lonkan kivut eskaloituvat siihen pisteeseen, että harjoitusterapia ei enää auta ja joudutaan turvautumaan tekonivelleikkaukseen. Leikkauksen jälkeen potilasta suositellaan liikkumaan ja kuormittamaan alaraajojen lihaksia, jotta toimintakyky pysyisi mahdollisimman hyvällä tasolla.

Jos sinulla on lonkkakipujen suhteen epävarmuuksia ja kivut vaivaavat arkiaskareita/liikuntaharrastuksia tai olet juuri käynyt lonkkaleikkauksessa etkä tiedä mitä tehdä, älä epäröi ottaa yhteyttä.Mitä lonkan nivelrikko tarkoittaa?

Lonkan nivelrikko tarkoittaa tilannetta, jossa luiden päissä olevat rustorakenteet ovat vaurioituneet ja/tai "kuluneet". Kyseessä on kuitenkin koko nivelen sairaus.

Miten lonkan nivelrikko oireilee?

Voiko nivelrikko parantua?

Voiko nivelrikkoa hoitaa?Joonas Virtanen


Osteopaatti & urheiluhieroja

Flexus Terveyspalvelut

Lähteet:


[1] Hall et al. 2021. How does hip osteoarthritis differ from knee osteoarthritis?. OARSI.

[2] Kim et al. 2014. Prevalence of Radiographic and Symptomatic Hip Osteoarthritis in an urban US Community: the Framingham Osteoarthritis Study. Arthritis Reumatology.

[3] Leopoldino et al. 2019. Paracetamol versus placebo for knee and hip osteoarthritis. Cochrane Library.

[4] Lespasio et al. 2018. Hip Osteoarthritis: A Primer. The Permanente Journal.

[5] Murphy et al. 2016. Hip Osteoarthritis: Etiopathogenesis and Implications for Management. Spirnger link.

[6] Polvi- ja lonkannivelrikko. 2018. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä Helsinki.

コメント


bottom of page