top of page

Bakerin kysta

Päivitetty: 13. huhtik.

Bakerin kysta, toiselta nimeltään popliteaalikysta tarkoittaa polvitaipeeseen syntyvää pullistumaa, joka koostuu nivelnesteestä. Aikuisilla (tyypillisesti 35-70-vuotiailla) Bakerin kysta syntyy yleensä polven muiden rakenteiden vaurioiden yhteydessä tai niiden jälkeen. Tällaisia vaurioita ovat muun muassa kierukkavammat, rustovauriot ja erilaiset nivelsidevammat. Kysta voi syntyä myös reuman tai niveltulehduksen seurauksena. Kystia löytyy myös sivulöydöksinä. Toisin kuin aikuisilla, lapsilla/nuorilla Bakerin kysta ei yleensä synny muiden polven rakenteiden vaurioiden seurauksena, vaan kysta voi olla esimerkiksi synnynnäinen. (1,2)Bakerin kysta
BC = Bakerin kysta, T= sääriluu, F= reisiluu, P= polvilumpio. Image courtesy S Bhimji MD

Bakerin kystan oireet


Bakerin kystan selkein oire on polvitaipeessa oleva patti/pullistuma. Kysta voi olla myös pieni ja löytyä sivulöydöksenä polvea kuvannettaessa. Kysta voi aiheuttaa polvitaipeeseen ”kireyden” tunnetta sekä kipua, vaikkakin usein Bakerin kystat ovat oireettomia. Polvitaipeen turvotus tulee yleensä esille etenkin seistessä, kun taas polvea koukistaessa turvotus vähenee tai jopa häviää kokonaan. Kipu voi provosoitua liikkeestä ja myös rajoittaa polven koukistusta ja/tai ojennusta. Mikäli Bakerin kysta on suuri, se voi painaa hermorakenteita sekä laskimoita ja jos se puhkeaa, voivat oireet muistuttaa laskimotukosta. Mikäli on syytä epäillä laskimotukosta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle välittömästi. Kystan puhjetessa oireina voi olla terävää kipua pohkeessa ja polvessa sekä turvotusta. Voi myös tuntua siltä, kuin pohkeen sisällä valuisi vettä. (1,2)


Hoito


Mikäli Bakerin kysta on oireeton, ei yleensä tarvita erityisiä hoitoja itsehoidon lisäksi. Moni kysyy, voiko bakerin kystaa hieroa? Kystan aluetta ei yleensä hierota, mutta sen ympärillä olevia lihaksia voi toki hieroa ja se voi lievittää kipuja. Kysta voi hävitä myös itsekseen ajan kanssa. Aikuisilla on kuitenkin usein kystan lisäksi muitakin polven rakenteiden vaurioita, jotka voivat aiheuttaa kipuja. Nämä mahdolliset muut polven ongelmat tulee arvioida erikseen.

Vaivan alkuvaiheessa voi olla järkevää vähentää polveen kohdistuvaa kuormitusta, jotta alue rauhoittuisi. Polven liikkuvuutta kannattaa ylläpitää, jottei se jäykisty. Myös tulehduskipulääkkeitä voidaan kokeilla lievittämään kipua. Mikäli oireet eivät lievity itsehoidon avulla, voidaan kysta tyhjentää lääkärin toimesta. Myös kortisonipistos voi lievittää oireilua. Viimeinen oljenkorsi kystan hoidossa on leikkaus. Osalla potilaista kysta voi kuitenkin ilmaantua uudestaan leikkauksenkin jälkeen. (1,2)

Myös tämän artikkelin kirjoittaja nautiskelee tällä hetkellä eturistisidevammasta ja sen jälkeen ilmaantuneesta Bakerin kystasta.


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttajaLähteetComments


bottom of page