top of page

Jäätynyt olkapää

Päivitetty: 29. huhtik.

SisältöYleistä


Jäätynyt olkapää on tuki- ja liikuntaelinsairaus, jota ei vielä täysin ymmärretä. Tiedämme kuitenkin, että kyseessä on tulehduksellinen tila, jossa olkapään nivelkapseliin syntyy rakenteellisia muutoksia (esim. neovaskularisaatiota ja fibroosia) joiden seurauksena olkanivelessä oleva tila pienenee. Tutkimusten valossa jäätyneen olkapään esiintyvyys on epäselvää, mutta kesto näyttäisi olevan keskimäärin noin 30 kuukautta. Vaikka kyseessä on siis usein pitkäaikainen vaiva, monilla oireet kuitenkin häviävät ajan saatossa. (1,2)


Oireet


Jäätyneen olkapään seurauksena on olkanivelen liikkeiden heikentyminen sekä kipu. Tyypillisesti vaikeita liikkeitä ovat kädellä taakse, sivulle ja ylöspäin kurottaminen. Niin aktiiviset (asiakas liikuttaa kättä itse) kuin passiiviset (terapeutti liikuttaa asiakkaan kättä) olkanivelen liikkeet ovat yleensä rajoittuneita. Diagnoosi pystytään yleensä tekemään vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten perusteella, mutta joskus voi myös olla järkevää ottaa röntgenkuva, mikäli halutaan poissulkea muut mahdolliset vaivat olkapäästä pois. Jäätynyt olkapää voidaan jakaa kolmeen eri vaiheeseen, vaikkakin osassa tutkimuksissa on tehty myös jakoja kahteen sekä neljään vaiheeseen. Ensimmäisenä tulee ”jäätyneisyys” tai kipu, toisessa vaiheessa liikerajoitukset ja kolmannessa vaiheessa vaiva alkaa pikkuhiljaa palautua. Se, kauanko mikäkin vaihe kestää, vaihtelee tapauskohtaisesti hyvin paljon. (1,2)Jäätyneen olkapään vaiheet


  1. Kipu ja "jäätyneisyys"

  2. Liikerajoitukset

  3. Palautuminen


Mahdollisia riskitekijöitä


1. Diabetes

2. Perinnöllisyys

3. Kilpirauhasen vajaatoiminta


Hoito


Laadukasta tutkimustietoa jäätyneen olkapään hoitomuodoista on hyvin vähän saatavilla tällä hetkellä. Mikä hoitomuoto toimii kenelläkin parhaiten, on hyvin yksilöllistä. Alla listattuna kuitenkin hoitomuodot, joita tällä hetkellä yleisesti käytetään jäätyneen olkapään hoidossa:


1. Harjoitusterapia/voimaharjoittelu

2. Manuaaliterapia (hieronta, nivelkäsittelyt, akupunktio ym.)

3. Pistoshoidot (esim. kortikosteroidi)

4. Nukutuksessa tehty nivelkapselin manipulaatio

5. Kirurgiset toimenpiteetLopuksi

Jäätynyt olkapää kuntoutus

Vaikka jäätynyt olkapää on ikävä vaiva ja se kestää usein pitkään, on tärkeää muistaa, että olkapäätä voi ja kannattaa silti käyttää mahdollisimman paljon. Moni potilas saa myös paljon apua erilaisista hoitomuodoista, kuten harjoitusterapiasta ja vaiva voi helpottaa myös nopeamminkin. Mikäli kärsit olkapääkivuista, kannattaa hakeutua osaavan ammattilaisen pakeille.Paraneeko jäätynyt olkapää?

Suurimmalla osalla jäätynyt olkapää paranee ajan myötä. Aika voi kuitenkin olla pitkä, osalla jopa 30 kuukautta.

Voiko jäätynyttä olkapäätä hoitaa?

Voiko jäätyneen olkapään kanssa urheilla?

Mistä jäätynyt olkapää johtuu?Joonas Virtanen

Osteopaatti, urheiluhieroja & fysiikkavalmentaja


Ilari Keckman

Osteopaatti, urheiluhieroja & kouluttaja
Lähteet


Comentarios


bottom of page