top of page

Polven nivelrikko

Päivitetty: 3 päivää sitten

Tämä artikkeli keskittyy nimenomaisesti polven nivelrikkoon. Jos haluat lukea artroosista yleisesti, se onnistuu täältä. Polvinivel on lonkan ohella yleisin nivel, jossa esiintyy nivelrikkoa eli artroosia. Nivelrikko (englanniksi knee osteoarthritis) on maailman yleisin tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi aiheuttaa muun muassa kipua, turvotusta ja liikerajoitteita. Tällä hetkellä parantavaa hoitoa ei vielä ole, mutta oireita voidaan monesti hoitaa hyvin monella eri tapaa onnistuneesti. Yli 60-vuotiailla noin 10%:lla miehistä ja 13% naisista on oireileva nivelrikko (USA).


Sisältö




Mistä polven nivelrikko johtuu?


Terve nivelrusto, yleensä paksuudeltaan noin 2-4 millimetriä, koostuu pitkälti vedestä, rustosoluista, kollageenista ja proteoglykaaneista. Nivelrikossa rustorakenteet, jotka ovat luiden päissä vähentämässä hankausta, alkavat hajota. Nivelrikko on kuitenkin koko nivelen sairaus, jossa ruston rappeutumisen lisäksi esiintyy myös mm. kierukoiden rappeumaa ja nivelkalvon tulehdusta. Itse kipu saattaa aiheutua ruston alaisen luun (subkondraaliluu) muutoksista, joka johtaa verisuoniston kasvuun. Kun rustosolut eli kondrosyytit taas havaitsevat näiden verisuonikanavien (vascular channels) lisääntyneen toiminnan, alkavat rustosolut kiihdyttämään erilaisten vaiheiden kautta tulehduksellisten välittäjäaineiden toimintaa, jolloin tulehdus etenee. Loppupeleissä alueella on siis enemmän rustoa tuhoavia ainesosia kuin niitä rakentavia soluja.



Polven nivelrikko


Millaisia ovat polven nivelrikon oireet?


  • Ajan myötä lisääntyvä kipu polvessa, pahenee rasituksessa

  • Polven jäykkyys

  • Turvotus

  • Liikeratojen heikkeneminen

  • Nivelen rahina eli krepitaatio

  • Kipua voi esiintyä öisin, myös lepokipu mahdollista

  • Polven satunnainen lukkiutumisen tunne

  • Kipu voi joskus säteillä säären yläosalle tai reiden alueelle



Polven nivelrikon riskitekijät


  • Ikä, tutkimustulosten perusteella ollaan yhtä mieltä siitä, että ikääntyessä artroosin esiintyvyys nousee. Artroosi ei kuitenkaan oireile kaikilla

  • Sukupuoli, naisilla esiintyy enemmän nivelrikkoa

  • Ylipaino, mahdollisesti kolminkertaistaa artroosin riskin. Metabolisen oireyhtymän ja nivelrikon välillä ei olla vielä löydetty yhtä selvää yhteyttä

  • Perimä

  • D-vitamiinin ja nivelrikon yhteyttä tutkitaan tällä hetkellä paljon, mutta selkeää vastausta ei vielä ole saatu. Myös K-, C- ja E-vitamiinien roolia tutkitaan

  • Suuri luun mineraalitiheys näyttäisi olevan yhteydessä nivelrikon kanssa

  • Korkea verenpaine saattaa olla yhteydessä nivelrikon kanssa, tästä kuitenkin ristiriitaista tutkimusdataa

  • Vanhat vammat, kuten eturistisidevammat tai polvileikkaukset voivat kasvattaa polven nivelrikon riskiä

  • Mikäli jalkojen pituusero on suuri, kuten yli 2cm (hyvin harvinaista), voi lyhyemmällä jalalla olla korkeampi nivelrikon riski. Tästä aiheesta ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi luotettavaa tutkimustietoa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että suurimmalla osalla ihmisistä on eri mittaiset jalat ja se on täysin normaalia

  • Polven ojentaja- ja koukistajalihasten (etu- ja takareisi) heikkous näyttäisi lisäävän polven nivelrikon riskiä

  • Potilailla, jotka kärsivät polven nivelrikosta, esiintyy enemmän biomekaanisia eroja (esim. polven linjaus) kuin kivuttomilla verrokeilla. Biomekaanisten erojen merkitystä on kuitenkin vielä vaikea arvioida tutkimusten heikon laadun vuoksi

  • Fyysisesti raskas työ


Miten polven nivelrikko diagnosoidaan?


Kun epäillään polven nivelrikkoa, tulee polvi tutkia kliinisesti vastaanotolla sekä mahdollisesti kuvantaa. Kannattaa muistaa, että osalla on nivelrikon oireita mutta ei kuvantamislöydöksiä ja osalla on kuvantamislöydöksiä mutta ei oireita, joten nivelrikon diagnosointi voi joskus olla haastavaa. Myös haastattelulla on suuri merkitys diagnosoimisen osalta. Varsinkin vaivan alkuvaiheessa kipu voi tulla ja mennä, joten diagnoosi voi joskus viivästyä. Mikäli kärsit polvikivuista eikä itsehoito tuo toivottuja tuloksia, kannattaa hakeutua osaavan ammattilaisen luo pikimmiten. Nivelrikon vakavuusastetta voidaan arvioida vaurioiden laajuuden mukaan, mutta vaikka esimerkiksi röntgenkuvissa näkyvät vauriot olisivat laajoja, ne eivät silti välttämättä tarkoita enempää kipuja.



Polven nivelrikon hoito


Vaikka nivelrikkoon ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitoa, voidaan monilla silti helpottaa sen tuomia oireita, eli yleensä kipua ja toimintakyvyn laskua. Monilla nivelrikon oireita helpottavat esimerkiksi seuraavat toimenpiteet:


  • Liikunta

  • Kuntoutus

  • Painonpudotus ja sopiva ruokavalio

  • Lääkitys

  • Pistoshoidot, kuten kortisoni tai hyaluronaatti

  • Mikäli nivelrikko on edennyt jo pitkälle eivätkä oireet enää lievene riittävästi, voidaan niveleen tehdä tekonivelleikkaus


Hyviä liikuntamuotoja polven nivelrikosta kärsivälle ovat esimerkiksi:


  • Uinti ja vesijuoksu

  • Pyöräily ja kuntopyöräily

  • Hiihtäminen

  • Voimaharjoittelu / kuntosaliharjoittelu

  • Kävely



Polven nivelrikon kuntoutus ja itsehoito


Moni polven nivelrikosta kärsivä saa suurta apua saadessaan lisää voimaa etenkin jalkoihin. Monella koettu kipu vähenee ja toimintakyky paranee. Voimaharjoittelua ja kuntouttavia liikkeitä voi tehdä niin salilla kuin kotonakin, tai esimerkiksi ulkoliikuntapaikoilla. Alla hyvin yksinkertainen esimerkki harjoitusohjelmasta polven nivelrikosta kärsivälle ensimmäiselle kuukaudelle. On tärkeää kuitenkin pitää mielessä, että jokaisen ihmisen lähtötilanne on erilainen, joten mikään yksittäinen harjoitus- tai kuntoutusohjelma ei sovi kaikille.


Viikot 1-2


Noin 1,5-2min lepo sarjojen välillä. Aloita seuraava sarja, kun koet olevasi valmis. Viimeiset 3-4 toistoa pitäisi tuntua jo raskaalta. Mikäli ei, voit esimerkiksi lisätä vastuksen määrää. Harjoitteet voit tehdä 2-3 kertaa viikossa, välissä vähintään yksi lepopäivä. Muista myös riittävä unen ja laadukkaan ravinnon merkitys. Usein ensimmäinen viikko voi mennä vielä oikeita painoja hakiessa. Mikäli polvi on hyvin kivulias, voi olla järkevää aloittaa ensimmäinen viikko isometrisillä harjoitteilla, eli siis erilaisilla pidoilla. Lisäksi on oleellista miettiä kokonaiskuormitusta. Mikäli esimerkiksi pitkät kävelyt ärsyttävät polvea, voit vähentää kilometrejä ja testata, millä kävelymäärällä jalka ei kipeydy.


Lantionnosto/hip thrust 3x8-12

Polven ojennus laitteessa 3x8-12

Polven koukistus laitteessa 3x8-12

 

Viikot 2-4


Lantionnosto/hip thrust 4x6

Polven ojennus laitteessa 4x6

Polven koukistus laitteessa 4x6



Asiakaskokemus, kokemuksia polven nivelrikosta


Sari 47v


"Muistan, että oikea polveni oli kipuillut ensimmäistä kertaa ehkä nelikymppisenä. Se meni kuitenkin melko nopeasti ohi, eikä se enää kipuillut pitkään aikaan. Unohdin sen siis täysin ja jatkoin elämääni niin kuin ennenkin. Olen melko aktiivinen liikkuja. Tykkään kävellä luonnossa, suunnistaa ja ajoittain käyn myös kuntosalilla tekemässä perusjumppaa. Pari vuotta sitten polveni alkoikin sitten taas kipuilla. Ensin pientä jomotusta pitkien kävelylenkkien jälkeen. Se saattoi vielä mennä ohi melko nopeasti. Jatkoin samaan tahtiin ja pikkuhiljaa huomasin, että kipu alkoikin jäädä päälle. Polvi myös tuntui jäykältä ajoittain ja välillä särki levossakin. Otin buranaa joka tuntui alussa hieman helpottavan, mutta kun viikot ja kuukaudet etenivät, ei lääkkeistäkään ollut enää apua. Välillä polvi oli niin kipeä, että kävelykin oli hieman haastavaa ja linkutin menemään. Päätin, että nyt haluan, että polvi kuvataan. Kävin lääkärillä ja röntgenin tulokset olivat selvät, minulla oli polven nivelrikko. Lääkäri suositteli kuntoutusta.


Tässä vaiheessa hakeuduin Joonaksen (Virtanen) luo, sillä kaverini oli saanut häneltä myös apua lonkkavaivoihinsa. En oikeastaan tiennyt, mitä osteopaatti tekee, mutta menin, kun kaveri suositteli, ja onneksi menin. Flexus Fysio Haagan vastaanotolla jalkani ensin tutkittiin (todella huolella) ja lisäksi Joonas hieroi reiden lihakset "ensiavuksi". Sekin jo helpotti oloa. Tämän jälkeen menimmekin kuntosalin puolelle ja katsoimme minulle sopivia jumppia. Sain ohjelman niin kuntosalille kuin kotiinkin, koska en aina ehdi joka viikko salille. Jumpat ovat sellaisia, jotka eivät ärsytä polveani mutta samalla huomaan, että voima on lisääntynyt selvästi. Jo neljän viikon treenin jälkeen huomasin, että kävellessä ei enää kipuja tullut lainkaan, eikä oikeastaan arjessa muutenkaan. Toki välillä huomaan, että polvea saattaa hieman särkeä, mutta muutos entiseen on huikea. Ehkä suurin yllätys oli se, kuinka isoilla painoilla pystynkään tekemään harjoitteita, ennen olin tehnyt aivan liian kevyillä vastuksilla treenejäni. Kävin lopulta Joonaksen luona 5 kertaa ja tällä hetkellä tilanne on edelleen todella hyvä, polvi on käytännössä kivuton ja oloni on muutenkin energisempi. Sain treeniohjelman jota voin käyttää ja soveltaa halutessani todella pitkään ja uskon, että polvikivut pysyvät näillä kurissa. Kiitos!"




Mitä tarkoittaa polven nivelrikko?

Polven nivelrikko tarkoittaa tilannetta, jossa polvinivelen rustorakenteet ovat rappeutuneet. Välillä puhutaan myös polven kulumasta.

Polven nivelrikon oireet

Jos minulla on polven nivelrikko, voinko treenata kuntosalilla?

Mitä jumppia voin tehdä, kun kärsin polven nivelrikosta?

Voiko polven nivelrikko parantua?

Onko polven nivelrikko vaarallista?

Missä polven nivelrikko tuntuu?

Polven nivelrikon ensioireet

Polven nivelrikon luokitus

Kannattaako polven nivelrikosta kärsivän venytellä?




Lähteet


bottom of page