Sisältö
Yleistä
Tässä artikkelissa käsitellään erilaisia pohjekipua aiheuttavia tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Pohjekivut ovat varsin yleisiä ja yleensä myös vaarattomia, joskin joskus taustalla voi olla esimerkiksi laskimotukos, joka vaatii välitöntä tutkimista ja hoitoa. Urheilijoilla vaivaa aiheuttavat usein pohkeen tapaturmaperäiset vaivat, kuten repeämät gastrocnemiuksessa eli kaksoiskantalihaksessa tai akillesjänteessä, tai rasitusperäiset jännevaivat. Yleensä tapaturmaperäiset vaivat, kuten repeämät, alkavat oireilla heti tapaturman yhteydessä tai jälkeen, kun taas jännevaivat alkavat yleensä vähitellen ja pahenevat pikkuhiljaa esimerkiksi liiallisen kuormituksen seurauksena. Pohjekivun syy kannattaa aina selvittää pikimmiten ammattilaisen vastaanotolla, jotta esimerkiksi kuntoutus saadaan aloitettua mahdollisimman nopeasti - tällöin lopputulos on yleensä paras mahdollinen.
1. Akillesjänteen jännevaivat eli tendinopatiat
Akillesjänteen tendinopatia on tyypillinen vaiva etenkin juoksijoilla. Vaiva voi esiintyä joko akillesjänteen keskiosilla (noin 2-6 senttiä ylöspäin kantaluusta) tai lähempänä kantaluuta, jolloin voidaan puhua insertionaalisesta akillesjännetendinopatiasta. Jänne on usein kivulias aamuisin ja kipu helpottaa, kun jalkaa käyttää. Tällöin puhutaan niin kutsutusta 'warm up' -ilmiöstä. Akillesjänteessä voi myös olla turvotusta ja tällöin tulee selvittää, onko kyseessä nimenomaan jänteen ongelma vai mahdollisesti sen ympärillä olevan jännetupen tai rasvapatjan tulehdus/ärtymistila. Molemmat edellä mainituista rakenteista voivat ärtyä melko kevyestäkin liikunnasta ja ovat usein myös tunnustelu- eli palpaatioarkoja.
2. Retrokalkaneaalibursiitti
Retrokalkaneaalinen bursa (engl. retrocalcaneal bursa) sijaitsee akillesjänteen ja kantaluun välissä, tehtävänään helpottaa jänteen liukua (vähentää siis kitkaa). Mikäli bursa eli limapussi tulehtuu, puhutaan bursiitista. Retrokalkaneaalibursiitissa oireet voivat olla pitkälti samat kuin insertionaalisessa akillesjännetendinopatiassa, mutta bursa saattaa provosoitua herkemmin kuin jänne. Erotteludiagnostiikassa voidaan käyttää esimerkiksi ultraääntä.
3. Plantaris -lihaksen jänne
Harvinainen kivun aiheuttaja. Plantaris kulkee polvi- ja nilkkanivelen yli ja sijaitsee gastroncnemiuksen alla. Voi oireilla akillesjänteen sisäpuolella, on kuitenkin hyvin haastavaa erotella akillesjännevaivoista ja gastrocnemiuksen vammoista ilman kuvantamista.
4. Tennis leg eli tennispohje
Tennispohje tarkoittaa yleensä repeämää gastrocnemiuksen eli kaksoiskantalihaksen sisemmässä eli mediaalisessa osassa. Vaiva on melko yleinen ja tyypillinen etenkin keski-ikäisillä harrastepelaajilla. Yleensä 'tennis leg' syntyy vasta, kun lajia tai peliä on pelattu jo jonkin aikaa, esimerkiksi ensimmäisen tunnin jälkeen. Varmaa syytä tähän ei tiedetä. Potilas saattaa tuntea ja kuulla pohkeessaan pienen 'naps' -äänen tai pamauksen, jonka jälkeen kipu alkaa. Juoksijoista puhuttaessa nuoremmilla vaivana on yleisemmin akillesjänne ja vanhemmilla taas nimenomaan kaksoiskantalihaksen vammat.
5. Bakerin kysta
Bakerin kysta on polvitaipeen alueelle syntyvä patti, joka aiheuttaa osalla myös kipuja pohkeen ja taipeen alueelle. Vaikka kyseessä ei ole vaarallinen vaiva, voi se osalla kuitenkin häiritä arkielämää merkittävästi. Laajemman artikkelin Bakerin kystan oireista ja hoidosta voit lukea täältä.
6. Hermoperäiset pohjekivut
Toispuoleinen pohjekipu voi johtua myös hermoperäisestä syystä (molemminpuolinen kipu myös mahdollista). Esimerkiksi lannerangassa oleva välilevynpullistuma voi aiheuttaa kipua myös pohkeen alueelle ja jalkaterään saakka. Lisää iskiaskivusta voit lukea täältä.
Iskiashermosta erkaantuvaan peroneushermoon voi myös syntyä hermopinne. Peroneushermon pinteestä voi seurata kivun lisäksi niin kutsuttu läpsyjalka/riippujalka, jolloin siis kävelyn aikana nilkka ei toimi normaalisti, vaan "läpsyttää".
Pohjekipua voi aiheuttaa myös suraalihermon pinnetila, joka saattaa vaurioitua esimerkiksi nilkan kirurgisen operaation seurauksena.
7. Soleus
Soleus eli leveä kantalihas sijaitsee gastrocnemiuksen eli kaksoiskantalihaksen alla ja se koostuu pitkälti hitaista ykköstyypin lihassoluista. Soleuksen vauriot ovat harvinaisempia kuin gastrocnemiuksen vammat. Soleuksen vammoissa kipu sijaitsee usein pohkeen sivulla eli lateraaliosassa. Mikäli kyseessä on repeämä, voidaan se mahdollisesti havaita palpoimalla eli käsin tunnustelemalla. Mikäli tarvitaan kuvantamista, käytetään yleensä joko ultraääntä tai magneettikuvaa.
8. Laskimotukos
Laskimotukos tai laskimoveritulppa tarkoittaa sitä, että laskimoon muodostuu verihyytymä. Yleensä laskimotukokset muodostuvat alaraajoihin, kuten pohkeeseen. Etenkin syvälaskimotukokset voivat olla vaarallisia, sillä niihin liittyy keuhkoveritulpan riski. Pohkeen syvälaskimotukoksen oireita voivat olla mm. pohjekipu, pohkeen turvotus, leposärky ja pohjekipu kävellessä. Tukos voi kuitenkin olla myös täysin oireeton. Pohje voidaan tutkia ultraäänellä, jolla nähdään laskimoverisuonten tila. Mikäli epäilet itselläsi syvälaskimotukosta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi. Samalla on hyvä pitää mielessä, että kaikki pohjekivut eivät suinkaan ole merkki syvälaskimotukoksesta ja usein taustalla onkin täysin vaaraton syy.
9. Suonikohjut
Kun alaraajojen laskimoiden seinämät heikentyvät, laskimo laajenee ja syntyy suonikohju. Suonikohju tarkoittaa siis laskimon vajaatoimintaa. Suonikohjuja esiintyy noin 40% aikuisista ja erilaisia laskimoiden laajentumia syntyy iän myötä noin 80 prosentilla. Suonikohjun seurauksena laskimon läppärakenteet heikentyvät, josta taas seuraa veren tihkuminen suonten ulkopuolelle. Oireina ovat turvotus ja siitä seuraava kipu/särky, ihon kutina ja yleinen kiristävä tunne. Turvotus yleensä pahenee iltaa kohden ja helpottaa öisin. Mikäli laskimoiden vajaatoiminta on lievää, toimii itsehoitona elintapahoito - sopiva määrä liikuntaa, unta sekä hyvä ravinto. Turvotuksen hoitoon voidaan käyttää myös hoitosukkia, jotka estävät laskimoiden laajentumista. Mikäli itsehoito eikä tukisukat tuota riittäviä tuloksia, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lähteet
Comments